Bivši radnici "Košute" danas na putu, u petak pred Vladom

Stečajci bivše cetinjske fabrike “Košuta” zaustaviće saobraćaj u mjestu Kruševo ždrijelo od 11 do 17 časova

11045 pregleda 111 reakcija 39 komentar(a)
Naredne blokade vjerovatno po 12 sati: Martinović, Foto: Boris Pejović
Naredne blokade vjerovatno po 12 sati: Martinović, Foto: Boris Pejović

Bivši radnici nekadašnje fabrike “Košuta” blokiraće danas magistralni put Cetinje - Podgorica u mjestu Kruševo ždrijelo, dok će zaostalih devet plata za 693 bivša radnika tražiti i ispred zgrade Vlade, gdje u petak planiraju protest.

To je “Vijestima” kazao advokat stečajaca “Košute” Petar Martinović, pojasnivši da će saobraćaj kod Cetinja obustaviti na šest sati, odnosno od 11 do 17 časova.

Bivši zaposleni u Industriji modne obuće (IMO) “Košuta”, koja je u stečaju, već mjesec i po svakog ponedeljka blokiraju ovaj putni pravac, a nedavno su i ministru ekonomskog razvoja Niku Đeljošaju predali svoje zahtjeve. Oni traže isplatu devet neisplaćenih plata za 693 radnika, u iznosu od 2.806.650 eura, i povezivanje radnog staža za njih 81.

“Niko nas nije kontaktirao niti preduzeo neke korake, pa smo zakazali i protest pred Vladom u petak, od 10 do 12 časova”, kazao je Martinović i najavio da će naredne prometne blokade, trajati vjerovatno po 12 sati.

Ta fabrika otvorena je na Cetinju 1961. godine, ali je 4. marta 1996. u njoj otvoren stečajni postupak koji je okončan 14. juna 2001. godine, ali bez isplate svih potraživanja radnicima.

Stečajci su “Vijestima” ranije kazali da će, u slučaju neaktivnosti nadležnih, početi sa više blokada sedmično, a u krajnjem i sa štrajkom u šatorima, ispred zgrade Vlade.

Osim toga, “Vijestima” su prethodno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), na čijem je čelu Naida Nišić, kazali da su nadležni za ove radnike te da će biti neke reakcije na njihove probleme. Naveli su da bi nakon eventualnog ispitivanja zahtjeva i saradnje sa drugim resorima, zauzeli stav, počeli razgovore i donijeli zaključke.

“Kako je ovaj organ u više navrata isplaćivao zaostala potraživanja bivšim zaposlenim, nesporno je da reagovanje, u skladu sa zakonskim procedurama i shodno raspoloživim mogućnostima, neće izostati ni u ovom slučaju”, istakli su iz Ministarstva rada

Krajem 80-ih godina prošlog vijeka, Cetinje je bilo visoko razvijen industrijski grad, a tadašnja tri najveća poslodavca - “Obod”, “Košuta” i “Tara”, imali su zajedno više od 7.000 zaposlenih. U “Košuti” je na nivou Crne Gore nekada bilo zaposleno oko 1.600 radnika.

Bonus video: