Revizor Pošti opet dao negativno mišljenje

Član Odbora direktora Stojan Sjekloća kaže da je ovo treće uzastopno negativno mišljenje koje državna firma dobija od revizora, kao i da je bilo pritisaka da revizorka promijeni mišljenje

10056 pregleda 8 komentar(a)
Treće uzastopno negativno mišljenje (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Treće uzastopno negativno mišljenje (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Pošta Crne Gore dobila je negativno mišljenje revizora na finansijske iskaze za prošlu godinu, što je treće uzastopno negativno mišljenje revizora za ovo državno preduzeće, kazao je “Vijestima” član Odbora direktora Stojan Sjekloća, koji je do sada više puta javno upozoravao na sporne poslovne odluke menadžmenta kompanije.

Kompanija još nije objavila ovaj revizorski izvještaj, a prema finansijskom prošle godine su ostvarili profit od 126 hiljada eura.

Sjekloća je naveo da je sjednica Odbora direktora od 5. aprila, na kojoj je razmatran nacrt izvještaja revizora sa akcentom na negativno mišljenje o finansijskom izvještaju menadžmenta za 2023. godinu, prekinuta kao i da je bilo pokušaja protiska od članova menadžmenta na revizorku da promijeni mišljenje.

“I pored svih nastojanja, često neprofesionalnih, da revizorka izmijeni negativno mišljenje, ono je 12. aprila zvanično dostavljeno Pošti”, kazao je Sjekloća.

Kako navodi, tri su osnova za negativno mišljenje - to što su u finansijskim iskazima zemljište i objekti bez obzira na oblik svojine prikazani kao imovina kompanije, što ne odgovara činjeničnom stanju, što menadžment Pošte nije za tri godine uspio uraditi procjenu nepokretnosti i opreme u skladu sa međunarodnim standardima jer je posljednji put to urađeno 2010. godine, kao i zbog toga što uz finansijske iskaze u knjigovodstvenoj evidenciji preduzeća na dan 31. 12. 2023. nije iskazana revalorizaciona vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme.

“Ovo je treće uzastopno negativno mišljenje revizorske kuće ‘MV Konsalting’, što je potvrda da stanje u Pošti Crne Gore nije ni izbliza ‘ružičasto’ kako ga pokušava prikazati top-menadžment i predsjednik Odbora direktora, u svojim unapred pripremljenim saopštenjima. Pored navedenog u izvještaju revizorke, postoje i drugi brojni problemi za koje top-menadžment snosi odgovornost - prvo kreditno zaduženje u istoriji Pošte od blizu dva miliona eura kao i njegov način utroška, enormno zapošljavanje, loša kadrovska politika praćena nepotizmom i sumnjivim diplomama, višestruko povećanje disciplinskih i sudskih procesa...”, kazao je Sjekloća.

On navodi da se broj tužbi radnika protiv kompanije povećao na 146.

“Tim povodom u ‘pomoć’ su angažovane dvije advokatske kancelarije Miljanić i Đukanović. Ova druga već je Poštu koštala 10.000 eura za 2023. Sve to pored, pozamašne pravne službe i advokata iz ranijeg perioda. Nije top-menadžmentu za tri godine ‘uspjeh’ samo tri negativna mišljenja. Mogu se oni pohvaliti i ‘gubitkom’ najsavremenije auto-radionice vrijedne preko 20.000 eura, a koja je uredno bila popisana početkom 2021.god. Uspio je top-menadžment za tri godine, da ‘spali’ preko hiljadu guma na automobilima, što na godišnjem nivou iznosi 30.000 eura. Menadžment nikako da stavi u funkciju savremeni skener (donacija Kine)u centralnom magacinu PLC. To za posljedicu ima često ‘gubljenje’ pošiljki i žalbe građana. Ali i te kako koristi dotrajali lift, opasan po život radnika, uprkos zabrani inspekcije rada i nalaza Instituta zaštite na radu”, naveo je Sjekloća.

Javne nabavke prešle pola miliona

Sjekloća je kazao da i u 2023. godini spisak neposrednih nabavki prelazi pola miliona eura.

“Uglavnom se te nabavke odnose na brojna krečenja, popravke, održavanja, do angažovanja drugih da kose zelene površine i pored Poštinih kosilica-trimera za koje se ne zna gdje su. Takođe, postala je praksa da se realizacija pojedinih ugovora, posebno kancelarijskog materijala, ne prati ažurno. Kad je riječ o javnim nabavkama, posebnu pažnju privlači ‘održavanje’ starog softera u iznosu više stotina hiljada eura, i pored kupovine novog sistema koji je startovao 1. 1. 2023. U praksi menadžmenta nije rijetkost, da se bez znanja Odbora direktora donese odluka o izmjenama vrste postupka javne nabavke, sa otvorenog na pregovarački. Uprkos nabavci desetak električnih automobila, potrošili su preko tri tone goriva više. Znajući za ove i druge podatke, a kao odgovoran član Odbora direktora, i dalje ću raditi na ‘štetu kompanije’”, kazao je Sjekloća.

Bonus video: