Vlada pregovara sa Francuzima o kreditnoj pozajmici

Novac iz kredita koji bi se obezbijedio uz pomoć Francuske razvojne banke iskoristio bi se za potrebe finansiranja budžeta

10371 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo finansija da nastavi preogvore sa Francuskom razvojnom bankom (AFD) u vezi kreditnog zaduženja za potrebe finansiranja budžeta.

Riječ je o zajmu za razvojne politike (DPL aranžmana - Development Policy Loan), ali nije precizirana suma zaduženja.

"U skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, Država se može zadužiti do 1.150 miliona eura, a navedena sredstva, moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava što se prvenstveno odnosi na otplatu duga u 2024. godini i finansiranje kapitalnog budžeta stvaranje fiskalne rezerve. Imajući u vidu da je do sada realizovana emisija obveznica na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 miliona dolara, odnosno 687,76 miliona eura, nakon hedžing transakcije, preostali iznos koji je moguće obezbjediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 463 miliona eura. Shodno tome, u prethodnom periodu vođeni su razgovori sa Svjetskom bankom u cilju dodjele Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana – Development Policy Loan) kojim bi se obezbjedila dodatna sredstva za finansiranje budžeta odnosno stvaranje fiskalne rezerve. Cilj ovih zajmova je da pomognu zemljama u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva.

Vlada je usvojila Informaciju o rezultatima pregovora Ministarstva finansija sa Evropskom investicionom bankom za zaključenje Ugovora o kreditu za Projekat Unapređenja crnogorske željeznice između Evropske investicione banke i Crne Gore sa predlogom za prosljeđivanje kreditnih sredstava Željezničkoj infrastrukturi AD Podgorica i Održavanju željezničkih sredstava AD Podgorica, s nacrtima ugovora.

Ukupan iznos investicije procijenjen na oko 80 miliona eura.

Vlada je usvojila Informaciju o neutrošenim sredstvima u Kapitalnom budžetu Uprave za kapitalne projekte za 2024. godinu sa predlogom za preusmjeravanje na druge kapitalne projekte.ž

"Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da neutrošena sredstva u ukupnom iznosu od 2.090.000 eura, preusmjeri na sledeći način:

  • Unapređenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva - 750.000 eura
  • Nabavka opreme za unapređenje rada javnih službi Prijestonice - 640.000 eura
  • Izgradnja, rekonstrukcija, adaptacija gradskih saobracajnica - 100.000 eura
  • Unapređenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva - 200.000 eura

lzgradnja, rekonstrukcija, adaptacija gradskih saobracajnica - 400.000 eura".

Bonus video: