Vujović: Očekujemo da novi investitor ne bude kao prethodni, imamo nesposobnu izvršnu direktoricu

"Što se tiče procesa proizvodnje u Čeličani i Kovačnici apsolutno smo spremni da odgovorimo", kazao je Vujović

5915 pregleda 16 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Predstavnik radnika Željezare Nikšić Ivan Vujović nada se da će novi investitor biti bolji od prethodnih i ističe da je na radnicima da rade, a na Vladi i Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) je da donose odluke.

"Što se radnika tiče ne želimo da se miješamo u taj proces. Taj proces treba da vode država i Elektroprivreda. Na nama je da čekamo odluku koju će oni donijeti i da radimo na postojećim poslovima koje imamo. Što se tiče procesa proizvodnje u Čeličani i Kovačnici apsolutno smo spremni da odgovorimo i na taj dio posla, ali ono što je vrlo bitno reći jeste da očekujemo da taj novi investitor ne bude kao ovi prethodni, jer svi dobro znamo da je od tih prethodnih investitora Željezara ostajala u minusu, država ostajala u minusu, a radnici ostajali na ulici“, rekao je Vujović danas novinarima ispred Željezare.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić (EPCG) usvojio je juče predlog ponude švajcarske kompanije "8B Capital S. A." koja je data u formi Nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić, o pogonima Kovačnice i Čeličane.

"Usvojeni Nacrt ugovora biće upućen Vladi Crne Gore na dalje postupanje radi izjašnjenja na Skupštini akcionara. Ugovor o zakupu proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić trebalo bi da bude zaključen nakon izjašnjenja Vlade Crne Gore o prihvatanju uslova ponude i odluke Skupštine akcionara o davanju saglasnosti za zaključenje ovog akta", saopštili su zvanično iz EPCG.

"Vijesti" su juče objavile pozivajući se na nezvanične izvore da je Odbor direktora EPCG usvojio predlog ponude koju je dala švajcarska kompanija.

Izvršna direktorica EPCG Željezara Nikšić Nevenka Janković koja od preuzimanja dužnosti nije željela da daje izjave novinarima, čekajući da se, kako je govorila, situacija u toj fabrici sredi, jutros je pozvala novinare da, kako su kazali iz njene PR službe, da kratku izjavu o prihvatanju ponude, da bi nakon 20 minuta odustala od izjave zbog "iznenadnih obaveza".

Janković
Jankovićfoto: Svetlana Mandić

Nije dozvolila ni da novinari uđu u krug fabrike gdje su ih čekali okupljeni radnici, što je iznerviralo i Vujovića i zaposlene.

"Ono što ste vi doživjeli ovdje je definitivno više nego sramota. Pozvani ste da strane izvršne direktorice da vam da izjavu, međutim u zadnjem momentu je to otkazano. Ne samo to, već vam je zabranila i ulazak u fabriku. Očigledno se vraćamo u vrijeme turskog vlasnika, jer ona je preuzela njihove metode rada. Ono što je vrlo bitno istaći jeste da radnici Željezare i sada rade, da je to nevjerovatan rad koji su poslednjih mjesec dana iskazali i pokazali i želju za tim radom. Takođe je bitno reći da su radnici Željezare sposobni za rad, ali je problem što imamo nesposobnu izvršnu direktoricu. Apsolutno nije sposobna ništa da obezbijedi bez Elektroprivrede, a evo još uvijek nije sposobna da obezbijedi ni aprilsku zaradu za radnike. Moj predlog je da ukinemo funkciju izvršnog direktora. Neka Elektroprivreda vodi Željezaru", poručio je Vujović.

Bonus video: