"Skandal je izbor Žurića u DRI"

Odbor za ekonomiju nije organizovao ni konsultativno saslušanje kandidata da se taj izbor ne bi “politizovao”
70 pregleda 2 komentar(a)
Radule Žurić, Foto: Zoran Đurić
Radule Žurić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.07.2017. 05:50h

Skupština danas treba da odluči hoće li izabrati Radula Žurića za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI).

Žurić, koji je kum premijera Duška Markovića, juče je u krnjem sastavu Odbora za ekonomiju dobio šest od sedam glasova vladajuće koalicije. Glasanje je bilo tajno. Da je opozicija bila prisutna Žurić ne bi dobio podršku ka plenumu.

On je nekoliko puta bio kandidat za člana Senata DRI, ali nijednom nije dobio podršku.

Žurić je nedavno kazao da mu kumstvo sa Markovićem nije jedina i isključiva preporuka za Senat DRI.

U Senatu DRI su Milan Dabović, Zoran Jelić Branislav Radulović i Nikola Kovačević.

Peti član Senata biće u sektoru za velike potrošačke jedinice i fondove

Ako Skupština izabere Žurića za petog člana Senata, DPS će poklopiti u potpunosti vrhovnu revizorsku instituciji.

Jelić je prije izbora u Senat obavljao funkciju poslanika DPS-a i člana glavnog odbora te partije, a u Senat je izabran proljetos. Kovačević je u DRI došao u julu 2013. godine, a prethodno je 12 godina bio član izvršnog odbora DPS -a.

Odbor za ekonomiju nije organizovao ni konsultativno saslušanje kandidata. Tome se jedino usprotivio poslanik Genci Nimanbegu (Forca). Predsjednik Odbora Vujica Lazović (SD) objasnio je da su se odlučili da ne organizuju saslušanje da se taj izbor ne bi “politizovao”.

To, međutim, krnjem parlamentu nije smetalo prije nekoliko mjeseci kada je organizovano na odboru konsultativno saslušanje prilikom izbora četvrtog člana Senata DRI i kada je izabran Jelić na tu poziciju. Žurić se nije prijavio na oglas koji je raspisan kada je Jelić izabran, dok je na sve ostale dostavio prijavu.

Iako postoji prećutni dogovor da jedno mjesto u DRI pripada nekom od kandidata kojeg podržava opozicija (to su potvrdili i visoki njemački parlamentarici i revizori kada je DRI osnovana), DPS je odlučio da iskoristi bojkot parlamenta i u Senat DRI “progura” premijerovog kuma i prethodno Jelića, jednog od aktera afere Snimak i bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje.

Zbog neuspjelih pokušaja za popunu Senata DRI na sjednici Odbora za ekonomiju je postignut dogovor da se ne predlažu kandidati ako nema punog konsenzusa vlasti i opozicije.

DPS je pokretanjem procedure za izbor člana Senata dogovor prekršio. Ranije je Administrativni odbor birao članove Senata Državne revizorske institucije, ali je promijenjeno rešenje u zakonu kako bi se time bavio Odbor za ekonomiju.

Peti član Senata treba da bude u sektoru za velike potrošačke jedinice i fondove. To mjesto zahtijeva ekonomistu. Žurić je pravnik po struci.

Državna revizorska institucija je najviši organ kontrole upravljanja budžetom i imovinom države, lokalne samouprave, fondova, Centralne banke Crne Gore i drugih pravnih lica u kojima država učestvuje u vlasništvu.

Milošević: Izbor Žurića u Senat DRI skandal ogromnih razmjera

Iz Građanskog pokreta URA juče su ocijenili da bi izbor Žurića bio završni čin potpune politizacije najviše revizorske institucije.

“Malo je bilo premijeru Markoviću da vrsnog poznavaoca formule 'jedan zaposleni - četiri glasa' Zorana Jelića postavi u Senat DRI, pa je morao i gospodina Žurića, čija je jedina preporuka - kumstvo sa premijerom Markovićem”, kazao je član Predsjedništva URA Rade Milošević. On ističe da je u pitanju skandal ogromnih razmjera, jer je “dovoljno reći da je i sam DRI javno osporio stručnost Žurića”.

“Da je stručnost bila osnovni kriterijum, Zoran Jelić ne bi bio član Senata, već predmet njegovih analiza i istraživanja. Ko ozbiljan uopšte može povjerovati u to da Zoran Jelić, objektivno i zakonito, može kontrolisati rad bilo koje institucije u državi?”, pitao je Milošević.

Bonus video: