Od Nove godine PDV 21 odsto

Novim rešenjima je predviđeno oporezovanje pošiljki koje se naručuju posredstvom interneta, a čija je minimalna vrijednost 75 eura, umjesto dosadašnjih 150 eura
61 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2017. 18:12h

Poslanici su usvojili Fiskalnu strategiju za naredne tri godine, kao i izmjene i dopune zakona o PDV-u i akcizama.

Tim aktima je predviđeno povećanje opšte stope PDV-a sa sadašnjih 19 na 21 odsto od Nove godine i nova akcizna politika koja će dovesti do povećanja cijena alkohola i gaziranih napitaka.

Definisano je i smanjenje zarada u javnom sektoru funkcionerima za šest odsto i ukidanje naknada makama sa troje i više djece. Te dvije mjere se već primjenjuju od 1.jula.

Novim rešenjima je predviđeno oporezovanje pošiljki koje se naručuju posredstvom interneta, a čija je minimalna vrijednost 75 eura, umjesto dosadašnjih 150 eura. Vlada je planirala da ta granica bude 22 eura, ali je nakon burne reakcije javnosti korigovala prvobitnu zamisao.

Ministar finansija Darko Radunović je ponovio da je cilj novih mjera štednje jačanje fiskalne stabilnosti, suficit budžeta i smanjenje javnog duga od 2020. godine.

Ministar je dodao i da je cilj konsolidacije da se postigne dostupnost države međunarodnim finansijskim tržištima.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je prisustvovao dijelu sjednice na kojoj je raspravljano o ukidanju imuniteta dijelu poslanika DF-a istakao je da krnja parlamentarna većina “zavlači građane“ usvojanjem set zakona od kojih će građani živjeti gore.

“Dok se stvara graja o skidanju imuniteta danas ste usvojili izmjene Zakona o parničnom postupku gdje ste onemogućili građane da se parniče i uveli advokatske tarife za zaštitnika države i uskraćujete građanima pravo na pristup sudu. Usvojili ste zakone o PDV -u i akcizama i “žalosnu” Fiskalnu strategiju, a od toga će građani da žive gore” naglasio je Damjanović.

On je dodao da država svoju nesposobnu partijsku administraciju finansira novim nametima građanima, da popunjava javni sektor nekompetentnim osobama i da sve to prikriva usvajanjem zakona kojima uvodi namete građanima.

Bonus video: