Kapital Atlas banke povećan za pet miliona

CBCG traži da se Atlas banka dokapitalizuje sa ukupno 10 miliona eura
65 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.07.2017. 14:10h

Atlas banka dokapitalizovana je juče sa pet miliona eura, a akcije su uplatili Atlas Capital Holding Limited i Atlas Invest.

Centralna banka je tražila da se Atlas banka, koja posluje u okviru Atlas grupe Duška Kneževića, dokapitalizuje sa ukupno 10 miliona eura, a dokapitalizacija sa dodatnih pet miliona trebalo bi da bude spovedena do kraja ove godine. ”Vijestima” je iz banke ranije rečeno da dodatnih pet miliona eura vjerovatno neće biti potrebno.

Dokapitalizacija je tražena zbog procjene da je to nedostajući kapital banke izazvan činjenicom da je određeni broj kredita iz ranijeg perioda (sedam, osam godina) u konstantnom kašnjenju preko 365 dana pa se dio njih mora otpisati. Uz to, odluka vlasti u Rusiji da zabrane rad Atlas banci u Moskvi je prouzrokovala probleme u naplati kredita koji su tamo dati.

Skupština akcionara Atlas banke je krajem maja ove godine donijela odluku o dokapitalizaciji emisijom akcija zatvorenom ponudom postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine, a u maksimalnom iznosu od 12,5 miliona eura.

Odlukom je predviđeno da se dokapitalizacija smatra uspješnom ako se u određenom roku upiše i uplati 40 odsto ukupne vrijednosti emisije.

Odbor direktora banke je krajem maja donio odluku o emisiji akcija kojom su utvrđeni detalji i rok u kojem akcionari mogu koristiti pravo preče kupovine. “S obzirom na to da su do 24. jula 2017. godine od strane akcionara Atlas Capital Holding Limited i Atlas Invest Podgorica izvršeni upis i uplata akcija u vrijednosti od pet miliona, u skladu sa usvojenim aktima banke ispunjen je zadati kriterijum uspješnosti emisije. Do konačnog isteka roka utvrđenog rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti ostalo je još nekoliko dana, nakon čega će se pred istim organom početi sa procedurom dostavljanja potrebne dokumentacije u vezi sa prodajom akcija emisije i pribavljanjem odgovarajućeg rješenja”, saopšteno je iz banke.

Bonus video: