NOVI POZIV MINISTARSTVA ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA

Za program ekonomskog državljansta ponude dostavili Arton, Henli, ATS

Javnim pozivom je definisano da Vlada može da koristi predloženi koncept integralno ili njegov dio, bez naknade
60 pregleda 3 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.07.2017. 18:10h

Konzorcijum britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP,  kanadski Arton capital, kanadski APX, Shanghai oversize i kiparski ATS dostavili su ponude na drugi poziv Vlade za izradu  programa ekonomskog državljanstrva, saznaju “Vijesti”.

Na novi javni poziv Ministarstva održivog razvoja i turizma  za izradu programa ekonomskog državljanstva, koji je raspisan 7. juna, dostavljeno je šest ponuda.

Javnim pozivom je definisano da ponuđač dostavlja  pisanu izjavu da crnogorska Vlada može da koristi  predloženi koncept integralno ili njegov dio, bez posebne saglasnosti i bez plaćanja naknade. 

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem je čelu Pavle Radulović, "Vijestima" je nedavno saopšteno da će nadležna Komisija u narednom periodu razmotriti dostavljene modele i kreirati predlog programa koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Prvi poziv za izradu programa ekonomskog državljanstva nije uspio i  početkom aprila Ministarstvo je  odbacilo ponude dva konzorcijuma. Ponudu je i tada dostavio konzorcijum kojeg čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. Drugi prijavljeni bio je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa.

Obrazloženje za poništavanje tendera bilo je da prijavljeni nijesu ispunili uslove za izradu programa ekonomskog državljanstva.  Ministarstvo je prvi međunarodni javni poziv raspisalo 28. novembra prošle godine.

U prvom pozivu  jasno je bilo definisano šta program treba da sadrži, zatim da će Vlada  donijeti odluku o izboru ponuđača i ovlastiti komisiju da počne pregovore sa izabranim ponuđačem. Bilo je predviđeno da ugovor sa izabranim ponuđačem bude  potpisan na 36 mjeseci, njegova revizija svakih 12 mjeseci  i mogućnost produženja za najviše 36 mjeseci pod uslovima definisanim ugovorom. 

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši, čak i ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fondova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen za korupciju.

Preporučujemo za Vas