Vlada neće da se ukine minuli rad

Iz Njemačke pet miliona kredita za kanalizaciju u Podgorici, obveznice za restituciju produžene za još pet godina...
81 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.07.2017. 19:22h

Vlada je juče donijela mišljenje kojim predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu da se iz Zakona o radu i Zakona o zaradama u javnom sektoru izbrišu članovi koji predviđaju uvećanje zarada na osnovu minulog rada.

Inicijativu za ukidanje minulog rada Ustavnom sudu su podnijeli advokati Vladimir Čejović i Predrag Mugoša ispred nevladine arganizacije Auditorium. Njih dvojica smatraju da naknada za minuli rad stvara diskriminaciju među zaposlenima, što je suprotno sa članom 8 Ustava koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju.

Vlada smatra da je ova norma predviđena Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima sa sindikatima i da bi njeno ukidanje narušilo postignuti socijalni dijalog. Ovo mišljenje potpisao je ministar rada Kemal Purišić.

Usvojen je predlog izmjena ugovora o saradnji vlada Crne Gore i Njemačke, kojim je kredit Njemačke razvojne banke KfW od pet miliona eura preusmjeren sa projekta obnovljivi izvori hidroenergije na odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici. Navedeno je da ugovor ističe 31. decembra ove godine, zbog čega je potrebno ubrzati proceduru kako bi svi uslovi za korišćenje ovog novca bili ispunjeni što prije.

Vlada je utvrdila i predlog izmjena Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, a, kako je saopšteno nakon sjednice, ključni razlog za izmjene je produženje roka važenja obveznica restitucije za pet godina a koje su isticale u avgustu ove godine.

Zbog usaglašavanja sa Zakonom o energetici i odredbama prava Evropske unije iz oblasti energetike, predložene su izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima se utvrđuje da u cijenu električne energije potrošaču, u cijenu usluge, ne smiju biti uračunavati troškovi izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže.

Usvojene su i izmjene Zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica. Razlog za izmjene, kako je saopšteno, je definisanje pojma upotrebljavanog motornog vozila, plovnog objekta, vazduhoplova i letjelice kako bi se preciziralo oporezivanje ove vrste prometa i pravo na odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke.

Usvojena je i informacija o realizaciji programa rada Vlade u drugom kvartalu ove godine (april-jun), prema kojem je Vlada ispunila 67,1 odsto obaveza koje je sama sebi zacrtala.

Usvojena je uredba kojom Ministarstvo održivog razvoja na Inženjersku komoru prenosi poslove oduzimanja i davanja licenci i vođenje registra licenci.

Smijenjeni svi u Komisiji za državnu pomoć

Vlada je juče razriješila sve članove Komisije za kontrolu državne pomoći i imenovala novi sastav i predsjednika.

U obrazloženju odluke je navedeno da su svi članovi Komisije istovremeno podnijeli zahtjev za razrješenje 3. maja ove godine.

Novi predsjednik Komisije je Slobodan Marinović, inspektor u Ministarstvu finansija, a članovi su Zoran Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja, Biljana Jakić, pomoćnica ministra ekonomije, Damir Davidović državni sekretar u Ministarstvu turizma i Zoran Nikolić, predstavnik udruženja poslodavaca.

BIvši predsjednik Komisije Mitar Bajčetić je krajem aprila, sa još 12 osoba, od specijalnog državnog tužilaštva osumnjičen u aferi “Primorka”.

Vlada je 2010. godine dala garanciju, kao državnu pomoć, od četiri miliona eura privatnoj firmi Melgonia - Primorka, ali je četiri godine kasnije ovaj kredit plaćen iz državnog budžeta.

Bonus video: