Dobro provjeriti "kupce pasoša"

Utvrditi nivo političke izloženosti pojedinca koji traži ekonomsko državljanstvo, izvor bogatstva, da li je na listama terorista...
157 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Zoran Đurić
Pavle Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.07.2017. 14:04h

Kroz program ekonomskog državljanstva Crna Gora može da podstakne ekonomski rast, ali mora voditi računa da privuče klijente sa dobrom reputacijom i da prethodno odradi njihovu dubinsku provjeru (due diligence) koja je od presudnog značaja za sticanje državljanstva putem ulaganja.

To je istaknuto juče na radionici koja je bila posvećena posebnom program ulaganja (ekonomsko državljanstvo) koji Crna Gora priprema. Događaj je organizovao Savjet za migraciona ulaganja (SMU) iz Ženeve i Privredna komora Crne Gore.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je kazao da je nedavno završen drugi tender za izradu programa ekonomskog državljanstva na koji je pristiglo šest ponuda i da će Vlada cijeli proces učiniti javnim kako bi se došlo do najboljeg modela.

“Vlada će sagledati ponude, konsultovati partnere iz Evropske komisije i sve druge relevantne faktore i detaljno obrazložiti način ulaganja u Crnu Goru,” rekao je Radulović.

On je naglasio da se iza tog procesa ne kriju nikakve političke igre, kao i da je cilj da se otvore nova radna mjesta.

Glavni izvršni direktor SMU Bruno Lecuyer naglasio je da je program ekonomskog državljanstva korijen za ekonomski rast u zemlji i da je Crna Gora atraktivna destinacija, posebno nakon priključenja NATO savezu.

Rukovodilac odjeljenja za finansijski kriminal u kompaniji Tomson Rojters Džejms Svenson naglasio je da se svaki pojedinac koji želi aplicirati za državljanstvo mora dobro provjeriti i da mora biti osoba sa reputacijom spremna da potpiše dokument koji uključuje dubinsku provjeru.

“Nekoliko je važnih elemenata koje mora sadržati dubinska provjera. Prvo da li je na listama međunarodnih sankcija ili nekim drugim listama, poput liste terorista. Drugo, potrebno je utvrditi nivo političke izloženosti tog pojedinca, odnosno, da li on može da utiče na Vladu. Dubinska provjera uključuje prepoznavanje identifikacije izvora bogatstva, odnosno da li je profil ličnosti usklađen sa tim bogatstvom. Program treba da prepozna neprijavljene izvore bogatstva, odnosno, da li neko krije da je povezan sa nekom firmom,” objasnio je Svenson.

On je dodao da je potrebno provjeriti međunarodne vijesti o pojedincu koji traži državljanstvo, ali i lokalne vijesti iz zemlje iz koje dolazi. Uz to, provjeriti da li je učestvovao u nekim parnicama.

“Sve je to komplikovan proces koji podrazumijeva mnogo izazova,” naglasio je Svenson.

On je istakao da su naročito teške provjere osoba koje dolaze sa Bliskog istoka, te da njihova provjera znači odlazak u zemlju iz koje dolaze.

Prvi poziv za izradu programa ekonomskog državljanstva nije uspio i početkom aprila Ministarstvo je odbacilo ponude dva konzorcijuma. Ponudu je bio dostavio konzorcijum kojeg čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. Drugi prijavljeni bio je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa.

Neko želi da izbjegne sankcije ili zakon u zemlji iz koje dolazi

Generalni savjetnik firme Tomson Rojters Spešl Servisis iz Vašingtona Piter Vinsent objasnio je da su provjere pojedinaca veoma važne, posebno što neko tako želi da izbjegne sankcije ili zakon u zemlji iz koje dolazi. Dodao je da je bilo inicijativa da se programi za sticanje državljanstva širom svijeta ugase.

“Razumijem Vladu Crne Gore za ovim programom. Potrebno je da se angažuje privatni sektor sa iskustvom koji je radio na tim programima. Potrebna je saradnja sa Interpolom, Europolom i drugim organizacijama,” objasnio je Vinsent.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši, čak i kontroverznim ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fondova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen za korupciju...

Pizzarotti zainteresovan za Skadar lejk

Predstavnik italijanske građevinske kompanije Pizzarotti Đuzepe Mareti kazao je da su zainteresovani da učestvuju u izgradnji kompleksa Porto Skadar lejk koji bi se finansirao novcem dobijenim kroz program ekonomskog državljanstva.

“To je dobar projekat koji bi predstavljao nešto potpuno novo na području Skadarkog jezera. Ako se ne bude finansirao novcem iz ekonomskog državljanstva teško će biti izvodljiv,” ocijenio je Mareti. Njegova firma učestvuje u izgradnji kompleksa Portonovi gdje zapošljavaju 120 radnika. Glavni operativni direktor kompanije Henley and partners Jirg Štefan rekao je da je Crna Gora dobro tržište za davanje pasoša, kao i da je jedan od važnijih razloga zbog kojih neko uzima državljanstvo da bi mogao da putuje bez vize

“Najbolji je pasoš Njemačke koji omogućava ulazak u 176 država,” kazao je Štefan.

Bonus video: