Tajani: Crna Gora pravi krupne korake prema EU, Crnogorci su visoki i trče brže od drugih

"Ako Crna Gora uspije da brzo zatvori pregovaračka poglavlja ona će biti prva koja će ući u EU, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani
61 pregleda 10 komentar(a)
Privredna komora, Antonio Tajani, Foto: Zoran Đurić
Privredna komora, Antonio Tajani, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2017. 18:01h

Stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu ne sprječava ni u kom slučaju pojedinačnu zemlju kandidata da napreduje prema Evropskoj uniji i ako Crna Gora uspije da brzo zatvori pregovaračka poglavlja ona će biti prva koja će ući u EU, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

"Pregovori se vode sa svakom državom pojedinačno. Dakle stvaranje zajedničkog prostora ne sprječava nijednu zemlju ka njenom putu ka EU", rekao je Tajani novinarima u Privrednoj komori gdje se sastao sa crnogorskim privrednicima.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana (ZB6) podržali su 12. jula na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor koji treba da omogući neometan protok robe, usluga, kapitala i radne snage.

Tajani smatra da Crna Gora može da odigra važnu ulogu u regiji kao faktor stabilnosti.

"Da ne posvećujem veliku pažnju Crnoj Gori ne bih odlučio da je posjetim i da ta posjeta traje tri dana", rekao je Tajani.

On je dodao da Crna Gora zaista pravi krupne korake prema EU, a "pošto su Crnogorci jako visoki onda trče brže od drugih".

Predsjednik Privredene komore Velimir Mijušković upozorio je da ovakva rješenja mogu voditi ka euroskepticizmu.

"U našem regionu tri države su u pregovorima za ulazak u Uniju, a ostale to namjeravaju, budući da prepoznaju svoju budućnost isključivo u ovoj zajednici. Sada je EU, usljed duboke krize u kojoj se našla, potpomognuta sa balkanskih adresa kreirala okvir kojim će nas u predvorju zadržati jednako dugo nastojeći da sačuva svoj uticaj na Balkanu", rekao je Mijušković.

On je dodao da je svima poznato koliko je Crna Gora svih ovih godina predano radila i koliko je značajnih i teških odluka donijela, nastojeći da stvori siguran put ka zajednici evropskih naroda.

"Pored uvjeravanja sa važnih evropskih adresa, nijesam siguran da EU ostaje posvećena procesu proširenja u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata", kazao je Mijušković.

On ipak vjeruje da će zejdnički ekonomski prostor Zapadnog Balkana zaživjeti, ali ne kao nešto novo već kroz Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović, odgovarajući na pitanje da li u Vladi strahuju da će zajednički ekonomski prostor usporiti put Crne Gore ka EU, odgovorio da nema strahova i da to treba da bude poruka ohrabrenja i nastavak već uhodane regionalne sradanje u okviru CEFTA protokola.

"CEFTA sporazum smo prihvatili kao predvorje EU. Crna Gora više nije u predvorju već na vratima EU", kazao je Simović.

Bonus video: