Blažo Đukanović ponovo založio imovinu kod strica

Blažova firma BB Solar založila je poslovne prostore za kredit od 30 hiljada kod Prve banke
382 pregleda 34 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2017. 16:10h

Podgorička firma BB Solar premijerovog sina Blaža Đukanovića, založila je četiri poslovna prostora u centru grada na ime kredita od 30 hiljada eura Prvoj banci, u većinskom vlasništvu njegovog strica Aca Đukanovića.

Kompanija, koju je mlađi Đukanović osnovao sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, uzela je kredit, a kao garanciju da će do 20. aprila naredne godine vratiti novac Prvoj banci, omogućila je da se upiše hipoteka na poslovne prostore od 84, 78, devet i 43 kvadrata.

Hipoteka je kao teret upisana u katastarsku evidenciju početkom ovoga mjeseca.

Kompanija, koja je postala jedna od ozbiljnih igrača u energetskom biznisu Crne Gore, založila je svoja četiri poslovna prostora ukupne površine 214 kvadrata u prizemlju zgrade Kroling, na Kruševcu, takođe prošle godine Prvoj banci za isti iznos kredita.

Inače, firma BB Solar je poslovni prostor od 186 kvadrata, takođe u istoj zgradi, založila još u februaru prošle godine pod hipoteku Prvoj banci na ime kredita od 149 hiljada eura, a teret na ovu imovinu i dalje je upisan. BB Solar, kako se navodi na njihovom sajtu, osnovan je u Podgorici sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i očuvanja kvaliteta životne sredine prelaskom na obnovljive, ne zagađujuće izvore energije. Bavi se svim alternativnim izvorima energije sa posebnim akcentom na solarnim sistemima.

BB Solar je proteklih godina realizovao brojne projekt zamjene rasvjete po crnogorskim gradovima.

Osim BB Solar, sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, Blažo Đukanović je osnovao i firmu BB Hidro koja je ambiciozno ušla u unosan biznis izgradnje malih hidroelektrana (mHE).

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je u februaru preduzeću BB Hidro urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju mhE na dijelu vodotoka Slatina u Kolašinu.

Ministarstvo ekonomije je prošle godine izdalo BB Hidro energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroelektrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.

Kompanija mlađeg Đukanovića je u avgustu prošle godine dobila UTU i za gradnju druge male hidroelektrane, takođe u kolašinskoj opštini, na vodotoku Bistrica.

I za ovu mHE BB Hidro je dobio energetsku dozvolu.

MHE imaju status povlašćenog proizvođača, koji ima pravo na podsticaje. Naknadu za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije Ministarstvo ekonomiju je krajem januara povećalo 3,5 puta na 0,47316 centi za kilovat sat.

Bonus video: