Specijalno tužilaštvo izviđa "švajcarce"

U okviru ove faze postupka preduzimaju se sve zakonom predviđene radnje, rekli su iz SDT-a
117 pregleda 13 komentar(a)
Nebojša Medojević, Dragan Senić, Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Dragan Senić, Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2017. 13:53h

Predmet koji je Specijalno državno tužilaštvu formiralo na osnovu krivične prijave poslanika Nebojše Medojevića (DF) protiv Adiko banke zbog kredita u švajcarskim francima, nalazi se u fazi izviđaja, saopšteno je iz SDT-a.

“U okviru ove faze postupka preduzimaju se sve zakonom predviđene radnje”, rekli su “Vijestima” iz SDT-a.

Krivične prijave protiv Adiko banke (nekadašnje Hypo Alpe Adria) zbog kredita u švajcarskim francima podnijelo je još nekoliko klijenata banke.

Medojević je u septembru 2015. podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Hipo Alpe Adria banke i njenog izvršnog direktora Kristofa Šoena jer su, kako je naveo, počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, prevare i ucjene.

U obrazloženju prijave Medojević je naveo da je banka 2006, 2007. i 2008. godine plasirala kredite indeksirane u švajcarskim francima i agresivnom kampanjom taj “štetni proizvod” podijelila građanima.

Kako je kazao, pored ostvarene dobiti u vidu kamatne stope, koja je bila promjenljiva, ta banka je ostvarila ekstraprofit koji bi finansijskim vještačenjem bio utvrđen u milionima eura.

On je dodao da je kod takvog činjeničnog stanja Skupština donijela Zakon o konverziji kredita u francima u eure.

Osnovni sud prošle sedmice je odbacio kolektivnu tužbu klijenata protiv Adiko banke i naložio im da plate sudske troškove od preko 1,8 miliona eura. Advokatski tim klijenata najavio je da će se na presudu žaliti Višem sudu.

Tužbu protiv Adiko banke u ime oko 300 klijenata podnio je Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) u maju 2013. godine.

Predstavnici klijenata pozvali su na konferenciji za novinare u ponedjeljak SDT da reaguje, navodeći da je sutkinja Osnovnog suda Milena Matović zanemarila stotine pruženih dokaza tokom četiri godine, koliko traje sudski postupak.

Navode i da faktoring kompanija Heta, na koju je prenijet dio kredita, radi nezakonito jer i dalje obračunava kamate.

Predstavnik klijenata Dragan Senić kazao je da prošlosedmična presuda budi sumnju da je donesena pod pritiskom.

Advokat Dragomir Ćalasan rekao je da je obrazloženje presude puno kontradiktornosti. U obrazloženju se navodi da pošto je usvojen Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, prestaje pravni interes tužilaca za donošenjem sudske odluke.

Adiko banka je kredite u švajcarskim francima odobravala 2007. i 2008. godine, a klijentima su kasnije zbog promjene kursa rate značajno uvećane.

Banka trebalo da obustavi vansudsku prodaju

Banka je, kako je naveo Medojević u prijavi, stupanjem na snagu Zakona o konverziji trebalo da obustavi vansudsku prodaju radi naplate duga.

Zakonom o konverziji iz avgusta 2015. godine i izmjenama iz 2016. godine definisano je da Adiko banka i Heta, kojoj je banka ustupila dio kredita, konvertuju kredite po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno, sa fiksnom kamatom od 8,2 odsto godišnje i bez zatezne kamate.

Bonus video: