Žurić: Nema to veze s premijerom, kumovi smo 200 godina

Žurić kaže da jedini na konkursu za člana Senata DRI ispunjava sve zakonske uslove i da 26 godina radi u javnim finansijama
326 pregleda 0 komentar(a)
Radule Žurić, Foto: Zoran Đurić
Radule Žurić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2017. 06:59h

Kandidat za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) Radule Žurić za "Vijesti" je kazao da ispunjava sve uslove za to mjesto, te da mu kumstvo sa premijerom Duškom Markovićem nije jedina preporuka za tu poziciju.

Konkurs za upražnjeno mjesto u DRI završen je juče, a prema informacijama "Vijesti" DPS planira da na to mjesto dovede Žurića koji je sada zaposlen u DRI kao revizor. Na konkurs su se prijavili i Marija Janković, Neli Ćuković, Jadranka Delibašić i Amer Šukurica.

Žurić se više puta kandidovao za člana Senata, ali nije dobio podršku u parlamentu.

"Kumstvo i prijateljstvo dvije porodice dugo je 200 godina. Nije mi veza sa Markovićem isključiva i jedina preporuka za ulazak u Senat DRI. Dolazim iz baze i jedini sam od onih koji na konkursu ispunjavaju sve uslove propisane zakonom. Imam 26 godina rada u javnim finansijama, a 11 i po godina sam proveo u DRI, imam položen ispit za državnog revizora i pravosudni ispit. Pravni fakutet sam završio u Kragujevcu za sedam godina uz rad, govorim ruski i služim se engleskim jezikom", kazao je Žurić, odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li mu je kumstvo sa Markovićem najači adut za ulaz u DRI.

On je dodao da se o njegovoj stručnosti izjašnjavaju njegovi neposredni rukovodioci na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, te da je prošle godine dobio ocjenu odličan, a godinu ranije dobar.

Naveo je i da mu je pozitivnu preporuku dao predsjednik Senata DRI Milan Dabović prilikom kandidature za člana Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, kao i ranije za direktora finansijske policije u Poreskoj upravi (PU).

Na pitanje zašto se kandidovao na sve konkurse za Senat DRI izuzev na pretposljednji (kada je izabran Zoran Jelić) on je odgovorio da je sada značajno poboljšan materijalni položaj revizora, pa je razmišljao da li da se kandiduje i na posljednji konkurs.

"Senat DRI je utvrdio zarade pravilnikom i materijalni položaj revizora se značajno poboljšao", rekao je Žurić.

On je kazao da je u posljednje tri godine učestvovao u svakoj reviziji koju je radio sektor u kome je raspoređen, da ni na jednu njegovu reviziju nije pisana primjedba od strane načelnika i kolegijuma.

"DRI mi nikada nije osporila stručnost. Podliježemo Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Da mi je osporila stručnost morao bih dvije godine biti ocijenjen ocjenom "nezadovoljava" i onda prestaje radni odnos", kazao je Žurić.

On je rekao da je pokrenuo nekoliko incijativa Ustavnom sudu u vezi sa aktima koje donosi DRI.

"Pokrenuo sam incijativu za ocjenu ustavnosti pravilnika DRI. Sud tu nije rješavao ni u čiju korist. Donio je rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti tog akta. DRI je taj akt promijenila i usaglasila ga sa zakonom i Ustavni sud je povukao rješenje. Pokrenuo sam još dvije inicijative za ocjenu ustavnosti akta u DRI. U dogovoru sa članovima Senata povukao sam te inicijative, a oni su otklonili nepravilnosti", kazao je Žurić.

Osim Dabovića i Jelića, u Senatu DRI su i Nikola Kovačević i Branislav Radulović. Peti član treba da bude u sektoru za velike potrošačke jedinice i fondove. To mjesto zahtijeva ekonomistu.

Tvrdi da dosad nije biran zbog "Vijesti" i pojedinaca iz DRI

Na pitanje šta ga je motivisalo da se ponovo kandiduje na konkurs za člana Senata, iako se bezuspješno prijavljivao nekoliko puta i nije prošao na plenumu, Žurić je odgovorio da nije prošao zbog nekorektnog pisanja “Vijesti” i hajke koja je vođena od strane pojedinaca iz DRI.

“Imao sam na plenumu 38 za, 33 protiv i 5 uzdržanih, To sam razumio kao političku borbu unutar parlamenta,” rekao je Žurić.

Dodao je i da je Upravni sud poništio odluku Komsije za sprečavanje sukoba interesa koja je tvrdila da je kao član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije u sukobu interesa.

"Jedini sam kandidat za člana Savjeta koji je dobio pet glasova. Komisija za sprečavanje sukoba interesa je svoju odluku donijela sa dva glasa od sedam članova", rekao je Žurić.

Bonus video: