Kuma premijera guraju u Senat DRI

Na konkurs za člana Senata DRI se prijavili i Marija Janković, Neli Ćuković, Jadranka Delibašić i Amer Šukurica
200 pregleda 7 komentar(a)
Radule Žurić, Foto: Luka Zeković
Radule Žurić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2017. 06:24h

Na konkurs za upražnjeno peto mjesto u Senatu Državne revizorske institucije (DRI) prijavilo se pet kandidata od kojih je jedan Radule Žurić, kum premijera Duška Markovića, saznaju “Vijesti”.

Konkurs je završen juče, a imena će biti naknadno objavljena, jer je moguće da je neko prijavu poslao poštom.

Na jučerašnjoj sjednici parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet predsjednik Odbora Vujica Lazović rekao je da je stiglo nekoliko prijava i da će naredne sedmice dio poslanika sa članovima stručne službe prekontrolisati ispravnost prijava.

“Vijesti” saznaju da su se na konkurs prijavili i Marija Janković, Neli Ćuković, Jadranka Delibašić i Amer Šukurica.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto u Senatu je “nacrtano” za Žurića koji je sada revizor u DRI.

Iako postoji prećutni dogovor da jedno mjesto u DRI pripada nekom od kandidata kojeg podržava opozicija, DPS je odlučio da iskoristi bojkot parlamenta i u Senat DRI “progura” premijerovog kuma, saznaju “Vijesti” iz više izvora. Javni oglas za mjesto u Senatu DRI objavljen je u Dnevnim novinama u neradnim danima 24. i 25. juna.

Žurić, pravnik po struci, kome je glavna referenca za ulazak u Senat DRI kumstvo sa Markovićem, je nekoliko puta bio kandidat za tu poziciju, ali nijednom nije dobio podršku. Stručnost mu je osporila javno i DRI gdje radi kao revizor.

Žurić krajem jula 2013. godine nije dobio podršku na plenumu. Skupština je tada izabrala Milana Dabovića za predsjednika Senata, kao i Nikolu Kovačevića za člana Senata. Kovačević je bio član izvršnog odbora DPS-a i tu poziciju je obavljao 12 godina. Dabović je zamijenio Miroslava Ivaniševića koji je u aprilu te godine podnio ostavku zbog seksualne afere. Nakon toga krajem 2013. godine i tokom 2014. godine uslijedilo je nekoliko propalih konkursa Administrativnog odbora i jedan Odbora za ekonomiju za izbor petog člana Senata DRI gdje se Žurić prijavljivao. To mjesto je upražnjeno skoro sedam godina kada je iz Senata otišao Dušan Mrdović koji je bio izabran za ambasadora u Makedoniji. U DRI je prošle godine zbog smrti senatora Dragiše Pešića ostalo upražnjeno i drugo mjesto u Senatu.

Zbog neuspjelih pokušaja za popunu Senata DRI na Odboru za ekonomiju je postignut dogovor da se ne ide na predlaganje kandidata ako nema punog konsenzusa vlasti i opozicije. DPS je pokretanjem procedure za izbor člana Senata dogovor prekršio.

Jedno od dva upražnjena mjesta je popunjeno ove godine kada je vladajuća većina ( bez prisustva opozicije koja bojkotuje parlament) izabrala doskorašnjeg poslanika DPS-a i člana Glavnog odbora te partije Zorana Jelića za člana Senata DRI. Na taj konkurs Žurić se nije prijavio.

Osim Dabovića, Jelića i Kovačevića u Senatu DRI je i Branislav Radulović.

Peti član Senata treba da bude u sektoru za velike potrošačke jedinice i fondove. To mjesto zahtijeva ekonomistu.

Od uspostavljanja DRI u Senatu su uvijek bila dva pravnika i trojica ekonomista. Sada su u Senatu po dvojica ekonomista (Dabović i Jelić) i pravnika (Raduković i Kovačević).

DRI je najviši organ kontrole upravljanja budžetom i imovinom države, lokalne samouprave, fondova, CBCG i drugih pravnih lica u kojima država učestvuje u vlasništvu.

Žurić je član Savjeta ASK-a

Radule Žurić je član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koju kontroliše penzionisani policajac Sreten Radonjić. Direktor ASK je u prijateljskoj vezi sa premijerom Markovićem jer su im djeca u braku. Komisija za sprečavanje konfikta interesa, deset dana prije nego je njenu nadležnost preuzela Agencija, zaključila je da je državni revizor i član Savjeta Žurić u sukobu interesa. Oni su Žuriću, koji je u DRI zaposlen kao službenik a ne javni funkcioner, napisali prekršajnu kaznu i pozvali ga da podnese ostavku. Žurić je tvrdio da je odluka Komisije nezakonita i podnio tužbu Upravnom sudu.

Bonus video: