U utorak prvo nadmetanje za prodaju hotela "Riviera"

Imovina hotela Riviera procijenjena je na 7,95 miliona eura, dok dugovanja prema Heti iznose 11,67 miliona eura
1 komentar(a)
hotel Riviera, Foto: Slavica Kosić
hotel Riviera, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.07.2017. 14:03h

Nadmetanje za prodaju hotela Riviera u Njivicama, čija je imovina procijenjena na 7,95 miliona eura, zakazano je u utorak u kancelariji javnog izvršitelja, Jasminke Bajović, u Herceg Novom.

Eventualnom prodajom hotela, osnovni hipotekarni povjerilac Heta Asset Resolution bi namirio samo dio dugovanja, koje je veće od procijenjene vrijednosti objekta, prenosi Radio Jadran.

Iz kancelarije javnog izvršitelja su objasnili da je Heta povjerilac prema kojem Riviera ima najveća dugovanja, čiji bi se ostatak nakon eventualne prodaje hotela nadoknadio prodajom hotelskog mobilijara.

Imovina hotela Riviera procijenjena je na 7,95 miliona eura, dok dugovanja prema Heti iznose 11,67 miliona eura.

“Osim Hete, postoji još desetak firmi prema kojima Riviera ima dugovanja, koja u prosjeku iznose između hiljadu i dvije hiljade eura”, kazali su Radiju Jadran iz kancelarije javnog izvršitelja.

Oni su naveli da zainteresovanih za kupovinu ima, ali da su ponuđači koji žele da učestvuju u postupku prodaje dužni da uplate jemstvo na žiro račun javnog izvršitelja u iznosu od deset odsto utvrđene vrijednosti nepokretnosti.

“Ukoliko se nepokretnosti ne prodaju na prvoj javnoj prodaji, javni izvršitelj će zakaziti drugu u skladu sa zakonom. Ukoliko se ni na drugoj prodaji nepokretnosti ne prodaju, zakazaće se treća”, objasnili su iz kancelarije javnog izvršitelja.

Potraživanja prema hotelu ima i devet njegovih radnika, kojima od oktobra nijesu uplaćivani porezi i doprinosi, a od januara ni zarade.

“Zbog toga je pokrenut sudski postupak u Osnovnom sudu u Herceg Novom. Međutim, s obzirom da je postupak u toku, dok ne bude okončan, radnici neće moći da se naplate”, kazao je njihov advokat Petar Zloković.

Angažovan je vještak finansijske struke koji trenutno radi na utvrđivanju dugovanja radnicima, pa još nije poznato o kojoj je sumi riječ.

“Nas se, u principu, ne tiče prodaja hotela, jer je svaki budući vlasnik pravni sljedbenik prethodnog i preuzima njegove obaveze. Dužan je da ispoštuje sudsku odluku, za koju ne znam kakva će biti. Ja se nadam da će biti u korist radnika i da će se svakom isplatiti onoliko koliko odredi vještak”, rekao je Zloković.

Iako je devet radnika Riviere u martu vlasnik poslao kući, jer nema posla, njima i dalje teče radni staž, jer nijesu dobili rješenja o prestanku radnog odnosa. Prvo ročište po tužbi radnika prema poslodavcu zakazano je u srijedu.

“Ne znam da li će finansijski vještak završiti vještačenje do tada, ali računam da bi se prvostepeni postupak mogao okončati do septembra. Mjeseci idu, radnici su zvanično zaposleni, jer nijesu dobili otkaze. Novi vlasnik naravno njima može dati otkaze, ali u skadu sa procedurom”, zaključio je Zloković.

Hotel Riviera ne radi od oktobra, a u funkciji je samo kupalište.

Bonus video: