Zoran Sekulić bi mjesto predsjednika Savjeta EKIP-a

Za upražnjena tri mjesta u Savjetu Agencije za elektronske komunikacije konkurs krajem juna
280 pregleda 0 komentar(a)
Šaleta Đurović, Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Šaleta Đurović, Zoran Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.06.2018. 17:11h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odlučio je danas da krajem ovog mjeseca raspiše javni konkurs za izbor predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Zakonska obaveza odbora je da u roku od 180 dana prije isteka mandata predsjednika i članova Savjeta raspiše konkurs.

Predsjedniku Savjeta EKIP-a Šaleti Đuroviću ističe krajem decembra ove godine drugi uzastopni mandat na mjestu predsjednika i za tu funkciju se više ne može kandidovati. Članovima Savjeta EKIP-a Aleksandru Mijaču i Branku Kovijaniću isto ističe mandat kada i Đuroviću.

Đurović je u kratkom razgovoru “Vijestima” tvrdi da ima zakonsku mogućnost da se kandiduje za člana Savjeta EKIP-a, jer novi zakon jasno pravi razliku i definiše predsjednika i člana Savjeta, ali i da još ne zna konačno hoće li se prijaviti, te da gleda ima li šta bolje na tržištu. Član 15. Zakona o elektronskim komunikacijama (stav4) predviđa da se “predsjednik i članovi Savjeta imenuju na period od pet godina i ne mogu biti imenovani više od dva puta uzastopno”.

“Vijestima” je i aktuelni član Savjeta EKIP -a Zoran Sekulić, koji je bio dugogodišnji direktor ove institucije, danas kazao da će se obavezno kandidovati za predsjednika. Kovijanić je blizak SD-u pa je moguće da će ta pertija tražiti opet jedno upražnjeno mjesto.

Prilikom prošlogodišnjeg glasanja o izboru dva člana Savjeta glas potpredsjednika SD-a Vujice Lazovića i predstavnika albanske koalicije Gencija Nimanbegua dobio je sudski vještak Predrag Boljević, ali je to bilo nedovoljno za imenovanje.

Boljević je kazao “Vijestima” da će razmisliti o novoj kandidaturi i da bi ranije bio izabran da je opozicija bila u parlamentu. Nezvanične informacije “Vijesti” su i da će se na konkurs prijaviti Vladan Đukanović, inženjer sa dugogodišnjim iskustvom zaposlen u EKIP-u. On je prošle godine bio kandidat, kao i nekoliko puta ranije kada je konkurisao za direktora EKIP-a i bio protivkandidat Sekuliću, ali nije imao podršku DPS-a.

Bonus video: