CBCG: Vlada pažljivo kreirala mjere iz Fiskalne strategije

“Očekivanje je da će primjena mjera imati pozitivne efekte na stanje javnih finansija, kao i na realni i eksterni sektor”, saopšteno je danas iz CBCG nakon sjednice Savjet
102 pregleda 1 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2017. 15:33h

Savjet Centralne banke (CBCG) ocijenio je da su Vladine mjere koje su sadržane u Fiskalnoj strategiji za naredni trogodišnji period pažljivo kreirane, uz uvažavanje socijalnog i ukupnog ekonomskog segmenta.

Uz to, u vrhovnoj monetarnoj instituciji smatraju da je Vlada vodila računa o konkurentnosti ekonomije.

“Očekivanje je da će primjena mjera imati pozitivne efekte na stanje javnih finansija, kao i na realni i eksterni sektor”, saopšteno je danas iz CBCG nakon sjednice Savjeta.

Na sjednici je usvojen predlog mišljenja CBCG na predlog Fiskalne strategije za period od 2017. do 2020. godine.

Savjet CBCG je usvojio radne verzije nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama, o sanaciji banaka, o finansijskom lizingu, faktoringu, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima. Ocijenjeno je da će nakon usvajanja tih zakona regulatorni okvir biti značajno unaprijedjen i usaglašen sa evropskim standardima i najboljom praksom.

U saopštenju se navodi da su se članovi Savjeta upšoznali sa komentarima Svjetske banke o novim rešenjima u Zakonu o CBCG, te da se u tim komentarima daje visoko afirmativna ocjena po svim pitanjima koja donose izmene i dopune zakona.

“Izvještaj SB potvrđuje da je CBCG pripremila zakon kojim će se omogućiti potpuno usklađivanje njenog rada sa pravom Evropske unije iz ove oblasti i njeno buduće nesmetano uključenje u rad Evropskog sistema centralnih banaka” navodi se u saopštenju.

Usvojena je i Odluka o dopunama odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama, čija je priprema inicirana sa ciljem ojačavanja regulatornih rešenja vezanih za restrukturiranje kredita prema novom Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama.

Savjet je usvojio i predlog mišljenja CBCG na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investiciono-razvojnom fondu.U saopštenju se navodi da je vrhovna monetarna institucija za prvih pet mjeseci racionalno poslovala, te da su rashodi za taj period niži devet odsto u odnosu na planirane.

“Najveće uštede su ostvarene kod troškova zarada, otpremina i ostalih primanja zaposlenih, troškova službenih putovanja, kao i operativnih i drugih troškova poslovanja, u koje, između ostalih, spadaju troškovi telekomunikacijskih usluga, reprezentacije, konferencija i seminara...” navodi se u saopštenju.

Bonus video: