Odložena borba protiv “divljih”

Državni dug krajem marta iznosio je 62,75 odsto BDP-a i povećan je za 80 miliona u odnosu na kraj prošle godine
85 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore sjednica, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.07.2017. 15:42h

Vlada je odložila primjenu Zakona o regularizaciji neformalnih objekata do kraja ove godine.

Razlog za novo odlaganje je što nije izabran najpovoljniji ponuđač za izradu orto foto-snimka teritorije Crne Gore, što je uslov za primjenu zakona.

Zakon je trebalo da počne da se primjenjuje 1. marta, pa je onda primjena pomjerena za 1. avgust ove godine. Njime se uređuju uslovi i način regularizacije i legalizacije neformalnih objekata u koje spadaju stambeni, poslovni i poslovno-stambeni objekti, odnosno rekonstruisani dio postojećeg objekta na kojem su izvedeni grubi konstruktivni, građevinski radovi najmanje jedne etaže, izgrađeni bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli. Iz

Ministarstva održivog razvoja ranije su objasnili “Vijestima” da su u prethodnom periodu raspisali četiri javna poziva za odabir ponuđača, ali su postupci iz tehničkih razloga i nedovoljnog broja ponuđača bili neuspješni.

“S obzirom na to da orto foto-snimak predstavlja uslov za primjenu Zakona, jer je njim propisano da će se legalizovati oni objekti koji se mogu identifikovati na orto foto-snimku i predstavlja osnov za izradu evidencije nelegalnih objekata, do izrade orto foto-snimka nije moguće početi sa implemetacijom Zakona na pravilan način”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Pavle Radulović.

Procjena je da na teritoriji Crne Gore ima oko 100.000 nelegalnih objekata, od čega je oko 40.000 upisano u katastarsku evidenciju. Zakon o regularizaciji neformalnih objekata Skupština je usvojila krajem jula prošle godine dominantno glasovima DPS-a. Iz opozicije su ocijenili da se tim aktom aboliraju izvršioci krivičnog djela nelegalna gradnja i brišu tragovi prljavog novca, korupcije i organizovanog kriminala.

Vlada je u petak usvojila analizu makroekonomskih i strukturnih reformi.

“Prvi rezultati sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije za prva tri mjeseca ogledaju se u ostvarenju izvornih prihoda budžeta u iznosu od 297,7 miliona eura ili 7,5 odsto procijenjenog BDP-‐a (3.95 milijardi). Izvorni prihodi veći su za 13 miliona ili 4,6 odsto u odnosu na ostvarene u istom periodu prethodne godine. Povećanje prihoda u odnosu na posmatrani period prethodne godine rezultat je veće naplate prihoda po osnovu akciza za 7,4 miliona kao posljedica povećanja akcize na gorivo i PDV‐-a za 5,1 milion eura usljed jačanja fiskalne discipline i rasta uvoza”, navodi se u analizi makroekonomskih reformi.

Kako se dodaje, deficit centralnog budžeta iznosio je 70,5 miliona ili 1,8 odsto BDP-a , dok je na kraju marta ukupan državni dug iznosio 2,48 milijardi eura ili 62,75 odsto BDP-‐a) i povećanje je za 80 miliona u odnosu na kraj prošle godine.

Utvrđen je Program reforme upravljanja javnim finansijama čiji je cilj da se preduprijedi i upravlja fiskalnim rizicima, prekomjernim fiskalnim deficitima i štetnim makroekonomskim neravnotežama, kao i da se obezbijedi da je javna potrošnja strukturisana na način da maksimizira razvojni uticaj na privredu i osigura bolji kvaliteta života svih građana.

Bonus video: