Sindikati kompanije Port of Adria pišu krivičnu prijavu

Navode da izvršni direktor Sadet Kara poštuje samo prvi dio stava Vrhovnog suda da se ne može primjenjivati Kolektivni ugovor, ali ne i drugi dio da se mora poštovati Granski kolektivni ugovor
76 pregleda 0 komentar(a)
Dobroslav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Dobroslav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.06.2017. 10:07h

Izvještajem revizorske kuće Deloitte se potvrđuju sumnje sindikata kompanije Port of Adria da “strateškom partneru” nije cilj poštovanje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, već da stvarajući gubitke iscrpi resurse koje je kupio”, navodi se u saopštenju koje su potpisali predstavnici oba sindikata ove kompanije Dobroslav Orlandić i Luka Klisić.

Oni su najavili da pripremaju krivičnu prijavu specijalnom državnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da je potpisan šteten kupoprodajni ugovor za većinski državni paket akcija između Vlade i turske kompanije Global ports sa višemilionskim štetnim posljedicama.

Kako je revizor utvrdio da je neistinito procijenjena imovina kompanije na 56 miliona i da je stvarna vrijednost manja za 26 miliona, iz sindikata podsjećaju da je većinski paket ove monopolske kompanije prodat za osam miliona.

Oni navode da su na sve ovo uporno ukazivali, ali da je kod Vrhovnog suda, tenderske komisije i Savjeta za privatizaciju kupac bio strateški partner sa “izvanrednim poslovnim rezultatima” i koji “u potpunosti ispunjava obaveze”.

Podsjetili su da Port of Adria ne poštuje socijalni program, zbog čega je zaposlene za period od 2014. do sada zakinuo radnika za oko osam miliona eura, onoliko koliko je bila kupoprodajna cijena, pa su kompaniju, kako tvrde sindikati , dobili za džabe. Oni su podsjetili da kršenje ugovora mora da vodi raskidu kuporodajnog ugovora.

Navode da izvršni direktor Sadet Kara poštuje samo prvi dio stava Vrhovnog suda da se ne može primjenjivati Kolektivni ugovor, ali ne i drugi dio da se mora poštovati Granski kolektivni ugovor.

Bonus video: