Crnogorski Telekom nabavlja turističke vozove za Kolašin

Na tenderu Ministarstva turizma i održivog razvoja, odnosno Direkcije javnih radova (DJR), za nabavku dva turistička voza, za prevoz posjetilaca na relaciji Kraljevo kolo - Biogradsko jezero u opštini Kolašin, ponuda Crnogorskog Telekoma izabrana je kao najpovoljnija
553 pregleda 10 komentar(a)
Voz, Foto: Shutterstock
Voz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2018. 20:07h

Telekomunikaciona kompanija Crnogorski Telekom (CT) odlučila je da proširi svoj biznis na saobraćaj u turizmu.

Na tenderu Ministarstva turizma i održivog razvoja, odnosno Direkcije javnih radova (DJR), za nabavku dva turistička voza, za prevoz posjetilaca na relaciji Kraljevo kolo - Biogradsko jezero u opštini Kolašin, ponuda Crnogorskog Telekoma izabrana je kao najpovoljnija.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata Crnogorski Telekom je registrovan za obavljanje djelatnosti kablovske telekomunikacije. Stručnjaci koje su “Vijesti” nezvanično konsultovale u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), nadležnu za oblast telekomunikacija, rekli su da ne bi imali ništa protiv “sve da se Crnogorski Telekom odlučio da prodaje kokice”. Radi se o nabavci vozila van putne mreže, a CT ih je DJR ponudio za cijenu od 549.757,78 eura sa PDV-om. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača je 4. juna ove godine potpisao direktor DJR Almer Kalač. Odluka je objavljena dan kasnije.

Procijenjena vrijednost nabavke, na ovom tenderu, sa uračunatim PDV-om je iznosila 550.000 eura, a tender je objavljen 19. februara ove godine.

Rok izvršenja ugovora je 200 dana od potpisivanja ugovora o nabavci. Mjesto izvršenja ugovora je Opština Kolašin. Predviđen je garantni rok od pet godina i postgarantno održavanje 24 mjeseca.

Crnogorski Telekom je 2005. kupio Mađar Telekom, član Dojče Telekom grupe. Od početka prošle godine rukovođenje podgoričkom telekomunikacionom kompanijom preuzela je kompanija Hrvatskog Telekoma, registrovana u Zagrebu, koja je takođe, članica grupacije Dojče Telekoma. Zbog prodaje Telekoma Mađarima Specijalno državno tužilaštvo (SDT) najavilo je da će podnijeti optužnicu protiv bivših čelnika CT-a Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, koje sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije tada državne kompanije. U slučaju privatizacije Crnogorskog Telekoma 2005. američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu je u tužbi protiv mađarskih direktora tvrdila da su oni (Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai) odobrili koruptivnu šemu po kojoj je 7,35 miliona eura isplaćeno najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika” po lažnim konsultantskim ugovorima, da bi Mađar Telekom pod povoljnim uslovima kupio CT.

Prodavaće vozove kompanije Deltrain

Crnogorski Telekom je DJR dostavio potvrdu portugalske kompanije Deltrain S.A. da ima prava da prodaje njihove proizvode, u formi originala. Za dokazivanje opštih uslova iz tenderske dokumentacije ponuđač je dostavio izjavu o servisiranju ponuđenih vozila, izjavu o obezbjeđenju garancije kvaliteta ponuđenih vozila, tehničke karakteristike ponuđenog turističkog voza, tehnički opis sa fotodokumentacijom ponuđenog voza. Navedenim dokazima, kako je utvrdila DJR, ponuđač je dokazao da je ispunio opšte uslove iz tenderske dokumentacije.