Uspostaviti još intenzivniju saradnju Crne Gore i Kine

Stijepović, koji se sastao sa delegacijom Centralne Vlade Šangaja, kazao je da je od sticanja nezavisnosti do danas saradnja između te dvije države napredovala u gotovo svim oblastima
66 pregleda 3 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Zong Ming, Foto: PG Biro
Slavoljub Stijepović, Zong Ming, Foto: PG Biro
Ažurirano: 24.06.2017. 11:47h

Crna Gora i Kina imaju tradicionalno dobre ekonomske i političke odnose, a u narednom periodu bi trebalo da uspostave intenzivniju saradnju na polju infrastrukture i saobraćaja, ocijenili su gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović i zamjenik generalnog sekretara Šangaja, Zong Ming.

Stijepović, koji se sastao sa delegacijom Centralne Vlade Šangaja, kazao je da je od sticanja nezavisnosti do danas saradnja između te dvije države napredovala u gotovo svim oblastima.

„Za deset godina naši odnosi su unaprijeđeni i intenzivirani u oblasti političke, ekonomske, kulturne, naučne, infrastrukturne, tehnološke saradnje, pa i saradnje između lokalnih zajednica u Kini i Crnoj Gori”, naveo je Stijepović.

On je, ističući da grad Šangaj predstavlja centar ekonomije Kine i simbol njenog ekonomskog prosperiteta, kazao da se nada da će sastanak biti uvod u konkretnu bilateralnu saradnju između dva grada u pogledu definisanja zajedničkih projekata naročito u oblasti ekonomije, kulture, infrastrukturnog razvoja i saobraćaja.

Ming je, kako je saopšteno iz PG Biroa, rekla da Podgorica i Šangaj treba da nastave uspješnu saradnju u oblastima od obostranog interesa, ali i da u narednom periodu dva grada uspostave još bolju komunikaciju i intenziviraju saradnju na polju kulturne razmjene, ekonomije, infrastrukture i saobraćaja.

Ona je, navodeći konkretne korake u uspostavljanju buduće saradnje između dva grada, informisala Stijepovića o preduzetim aktivnostima koje se tiču otvaranja Kulturno-informativnog centra grada Šangaja, takozvani Prozor grada Šangaja, u okviru kojeg će Podgorici donirati knjige i brošure koje promovišu kinesku kulturu i grad Šangaj.

Stijepović je, sa saradnicima, prenio iskustva Glavnog grada i prezentovao gostima informacije koje su bile predmet njihovog interesovanja, posebno iz oblasti planiranja prostora, upravljanja saobraćajem i planom daljih investicija u oblasti ekonomije.

Bonus video: