Medojević: Centralna banka je bila saučesnik u najvećoj pljački građana i privrede

"Iz bankarskog sektora je izvučeno preko milijardu eura, kojih više nema u bankama. Formalno i knjigovodstveno ovaj novac se i dalje knjiži u bankama, ali on ne postoji, niti ga građani mogu podići
127 pregleda 3 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.06.2017. 10:54h

Guverner Centralne Banke Crne Gore Radoje Žugić, u roku od samo nekoliko dana, ponovo ponavlja moje stavove i ocjene, sada o teškom stanju u bankarskom sistemu koji je blizu kolapsa, istakao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

On je optužio Centralnu banku da je saučesnik, u kako je rekao najvećoj pljački građana i privrede Crne Gore.

"Uporno godinama javno tvrdim da su crnogorske banke brutalno opljačkane od strane sopstvenog menadžmenta, režimskih tajkuna, uz logističku podršku Centralne Bnake koja je po ustavu i zakonu regulator tržišta i koja ima jedinu funkciju da kontroliše banke ivodi računa o stabilnosti finanijskog sistema. Pljačka banaka, pa samim tim i građana i privrede, čiji novac je u depozitima banaka i kojeg više nema u Crnoj Gori je počela još 2007. godine kada je Centralna banka dozvolila kreditnu ekspanziju i davanje novca građana Crne Gore i privrede, režimskim tajkunima u formi kredita, ne poštujući zakonske kriterijume za ocjenu rizičnosti plasmana", istakao je Medojević.

On je dodao da su rukovodstva banaka šakom i kapom davali milijarde novca građana i privrede, režimskim tajkunima u formi kredita, za koje su unaprijed znali da ih ovi ne mogu i ne žele vratiti.

"Krediti su davani bez odgovarajućih hipoteka koje nijesu mogle da pokriju gubitke nastale nevraćanjem kredita. Bilo je kredita koji su davani privilegovanim klijentima, bez ikakve hipoteke. Kada kredit dođe na naplatu, banka je samo mogla da konstatuje gubitke. Naravno, da je Centralna Banka radila svoj posao, takvi loši krediti bi bili na vrijeme identifikovani i od banaka bi se zahtjevalo da te kredite otpišu i da banku dokapitaliuzuju sopstvenim kapitalom, ili bi izgubile licencu zbog toga sto bi koeficijent adekvatnosti kapitala pao ispod zakonom predviđenog nivoa. Nažalost, Centralna banka je bila saučensik u ovoj, sasvim sigurno, najvećoj pljački građana i privrede Crne Gore, tako što je prihvatala štelovanje i kozmetičko friziranje bilansa banaka, gdje su ovi krediti fiktivno reprogarmirani, prenošeni na faktoring komapnije, preuzimani od majki banaka, ili ustupani čak i trećim licima, iako godinama od njih nije naplaćena ni kamata, a kamoli glavnica", kazao je Medojević.

Po njegovim riječima, novac od kredita je završavao van zemlje na privatnim računima tajkuna, a dio od te pljačke je dobijao i menadžement banaka.

"Na ovaj način su pare građana i privrede koje su deponovane u bankama, opljačkane i više ih nema u bankama. Prema podacima do kojih sam došao iz mojih izvora iz Centralne banke, preko ovih loših kredita iz bankarskog sektora je izvučeno preko milijardu eura, kojih više nema u bankama. Formalno i knjigovodstveno ovaj novac se i dalje knjiži u bankama, ali on ne postoji, niti ga građani mogu podići. Ovaj teški zločin protiv vitalnih interesa zemlje ima sve elemente veleizdaje i brzo će račun za ovo doći na naplatu", kazao je Medojević.

On tvrdi da će prvi ceh platiti građani i privreda koja ima depozite u bankama, jer njihovog novca nema.

"Oni mogu da očekuju da Vlada predloži zakon o sanaciji nesolventnih banaka, gdje će dio ove pljačke platiti sami građani kroz pljačku njihovog novca. Npr. ko ima 100.000 eura depozita u banci, mogao bi tim zakonom biti oštećen za određeni procenat, nrp. 20% za koliko bi mu se umanjio depozit. Država preko Fonda za zaštitu depozita garantuje depozite do 50.000 eura, a za veće depozite rizik snosi sam deponenet. Drugi dio troškova sanacije platiće svi građani, jer će država morati da se dodatno zaduži da pokrije gubitke privatnih banaka, koji su posledica pljačke", kazao je Medojević.

On poziva građane Crne Gore da pažljivo slušaju i čitaju ono što govori i na šta kako tvrdi ukazuje godinama.

"Znam, da niko ne voli ozbiljnog, stručnog i odgovornog doktora koji pacijentu kaže gorku istinu da boluje od teške boelsti i da su potrebne radikalne, rizične i teške intervencije i terapije i da većina voli doktore šarlatane koji vam kažu da popijete čaj i vitamin C. Ja patriotizam dozivljavam kao svoju obavezu da govorim istinu i da nudim stručna i održiva rešenja. Narode moj, banke su opljačkane,Tamo nema vašeg novca. Možda ćete mi povjerovati kada vas iz banaka obvijeste da vam ne mogu isplatiti vaše depozite u punom iznosu i kada umejsto novca dobijete priznanice. Sjetite se stare devizne štednje. Ako uopšte više imate moć pamćenja", zaključio je Medojević.

Bonus video: