Bar: Predavanje o obnovljivim izvorima energije

"Pored ostalog, biomasa od drveća, vegetacije, vode, sunca... može se iskoristiti za proizvodnju energije, a Crna Gora tu ima mnogo potencijala", istakla je Nestor
61 pregleda 1 komentar(a)
Ekološka radionica, Foto: Radomir Petrić
Ekološka radionica, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 11.06.2017. 12:31h

Prvi put u crnogorskim školama, u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi (EUŠ) održano je predavanje o obnovljivim izvorima energije u sklopu multimedijalne manifestacije „Green culture forum“. Predavač je bila šefica katedre za fiziku u londonskoj Hasmonen školi Viktorija Nestor koja je učenicima EUŠ nizom zanimljivih eksperimenata predstavila izradu solarnih panela, vjetrenjača i hidrogenskih ćelija. Ptofesorica iz Londona je nakon predavanja istakla da je prijatno iznenađena koliko mladi Barani znaju, dodajući da bi trebalo organizovati više edukativnih programa “da bi mladi bili u toku sa naučnim dostignućima u svijetu”.

"Pored ostalog, biomasa od drveća, vegetacije, vode, sunca... može se iskoristiti za proizvodnju energije, a Crna Gora tu ima mnogo potencijala", istakla je Nestor.

Ovo predavanje inicirali su profesori EUŠ - biologije i hemije Dragica Radović, te ekonomske grupe predmeta Marko Pejović, inače projektni koordinator NVO „ Svetionik“. Barski “Svetionik” je inače lokalni partner organizatoru „Green culture Foruma“- NVO „Krug“, koji je međunarodna organizacija sa sjedištem u Londonu, Podgorici i Skoplju, sa ciljem “prenošenja zelenih ideja do najudaljenijih kutaka planete“.

“Green culture Forum” je u sedam crnogorskih gradova od 7-11. juna okupio 16 stručnjaka iz zemlje i svijeta, koji su govorili o zaštiti životne sredine i njenom odnosu sa kulturom, politikom, ekonomijom, biznis sektorom, umjetnošću, naukom, filozofijom.

Bonus video: