Đurović: Morsko dobro je reketaško preduzeće na račun primorskih gradova

Ističući da su Opština Bar i JPMD podijelili oko četiri miliona eura u posljednjih pet godina u zoni morskog dobra u ovoj opštini, on je dodao da Opština nije potrošila dva miliona za obaveze koje joj proističu iz Ugovora, “niti je JPMD uložilo u priobalni pojas Opštine Bar preostala dva miliona”
60 pregleda 2 komentar(a)
Dejan Đurović, Foto: Radomir Petrić
Dejan Đurović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.06.2017. 14:32h

Iz barskog Demokratskog fronta pozvali su da se ukine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD). Predsjednik odborničkog kluba DF u SO Bar mr Dejan Đurović ocijenio je da je to preduzeće balast i budžetu Opštine Bar “i razvojnim projektima obalnog područja Jadranskog mora”.

On je dodao da bi na osnovu ekspozea TO Bar u lokalnom parlamentu “neupućeni mogli pomisliti” da Bar između Jadranskog mora i Skadarskog jezera živi od turizma.

"Objektivno stanje pokazuje da to nije tačno. Jadranskom obalom u širokom dijapazonu od kraja talasa upravlja i rukovodi JPMD, a obalom Skadarskog jezera upravlja JP Nacionalni park Skadarsko jezero. Odmah nakon lokalnih izbora 2018, nova vlast koju će predstavljati sadašnja opozicija insistiraće da se ukinu ovakva reketaška preduzeća na račun primorskih gradova," ukazao je Đurović.

Ističući da su Opština Bar i JPMD podijelili oko četiri miliona eura ubranih u posljednjih pet godina u zoni morskog dobra u ovoj opštini, on je dodao da Opština nije potrošila dva miliona za obaveze koje joj proističu iz Ugovora sa JPMD, “niti je JPMD uložilo u priobalni pojas Opštine Bar preostala dva miliona”.

"Ne bez osnova, sumnjam da je lokalna samouprava ove pare trošila nenamjenski, a još više sumnjam da je JPMD uložilo dva miliona eura u planirane projekte, izgradnju infrastrukturnih i komunalnih objekata. Nema potrebe niti normalne vizije da sredstva ubrana od zakupa plaža jedne opštine idu u poseban centar moći, pa da se onda iz tog centra pola sredstava „vraća“ istoj opštini. A ostatak pomenuti centar moći –JPMD- „troši“ na poprilično imaginarne projekte i izgradnju nekih infrastrukturnih objekata kojih zapravo i nema," nastavio j eĐurović.

On je naveo i da se sve to “kamuflira” izradom projekata, geodetskim snimanjima, recenzijama, revizijama projekata, kao i akcijama „Neka bude čisto“, a da nema komentara u toku sezone da su plaže u katastrofalnom stanju.

"Mogu da shvatim da je JPMD zamišljeno kao vladina organizacija za pomoć kod regularizacije samog obalnog područja i izrade projekata za bolje funkcionisanje usluga turističkih radnika. Umjesto toga, dobili smo firmu čiji tenderski proces za zakupce plaža više liči na američke filmove o italijanskoj mafiji. I JPMD na račun toga uzima pola od prikupljenih sredstava," kazao je Đurović.

On je zaključio da će DF i opozicija “koja će od iduće godine predstavljati vlast u Baru” učiniti sve da se sve ingerencije koje u ovom trenutku JPMD ima na obalnom području vrate lokalnoj samoupravi na upravljanje “na zadovoljstvo građana Opštine i za unaprjeđenjenja turizma kao strateške grane razvoja Bara”.

Bonus video: