Istraga o prodaji DKP-a još traje

U toku istrage sprovden veliki broj dokaznih radnji koje se i dalje preduzimaju, saopštio VDT. Sporna prodaja imovine Zetagradnji
73 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2017. 17:29h

Specijalno državno tužilaštvo u sklopu istrage o kupoprodaji nekadašnjeg Duvanskog kombinata i dalje preduzima dokazne radnje i u toku je vještačenje vještaka građevinske struke.

To je saopštio vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković u odgovoru na dopis poslanika Aleksandra Damjanovića, koji je tražio informacije šta tužilaštvo preduzima povodom tog slučaja.

Stanković je podsjetio da su Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina formiralo jedinstveni predmet na osnovu krivične prijave koju su podnijeli manjski akcionari Duvanskog kombinata u stečaju i NVO MANS, te da je taj predmet prešao u ruke Specijalnog tužilaštva kada je ono formirano u julu 2015. godine.

On je objasnio da je Specijalno tužilaštvo nastavilo sprovođenje izviđaja, prikupljanjem neophodnih podataka od nadležnog organa i finansijskih institucija ( Privredni sud, Glavni grad, Uprava za nekretnine, Poreska uprava, notar, banka...) koji su rezultirali donošenjem naredbe o sprovođenju istrage 4. aprila 2016. godine.

Istragom su obuhvaćeni stečajni sudija Privrednog suda Dragan Rakočević, stečajni upravnik Veselin Raičević, pravnog lica kao kupac (Zetagradnja) i odgovorno lica u tom pravnom licu (nekadašnji direktor Zetagradnje Miloš Stojanović) zbog krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju iz člana 272 krivičnog zakonika.

“U toku istrage sprovden je veliki broj dokaznih radnji koje se i dalje preduzimaju (u toku je vještačenje od strane vještaka građevinske struke)”, kazao je Stanković.

Kupoprodajom nekadašnjeg Duvanskog kombinata bavio se Anketni odbor Skupštine koji je u julu prošle godine usvojio Izvještaj sa predložene četiri mjere u vezi s tim poslom. To je po prvi put da Anketni odbor parlamenta usvoji neki izvještaj sa konkretnim mjerama koji nije tehničkog karaktera. Taj dokument se i dalje nalazi u parlamentarnoj proceduri pošto je vladajuća većina odbila da ga usvoji na plenumu.

Damjanović, koji je predsjedavao Anketnim odborom, prošle godine je na jednoj od sjednica plenuma lično na ruke dao Stankoviću taj izvještaj.

Prema Izvještaju Anketnog odbora “postupak prodaje DKP -a obavljen je nezakonito, na štetu imovine kompanije, javnog i interesa manjinskih akcionara i zaposlenih”.

Prvom mjerom predloženo je da se pozovu nadležni organi i preduzmu aktivnosti da se Ugovor o prodaji nepokretnosti DKP -a kompaniji Zetatragnja, zaključen 21. juna 2010., “proglasi ništavim”. Drugom mjerom bi Skupština trebalo da sprovede mjere iz svoje nadležnosti za utvrđivanje odgovornostii državnih funkcionera, potpisnika sporazuma o uslovima prodaje i potpisnika ugovora o prodaji sa pratećim aneksima.

Kao treća mjera predloženo je da “Skupština insistira da Ustavom ovlašćeni predlagači zakona, u najkraćem mogućem roku utvrde i donesu poseban zakon kojim bi se na sveobuhvatan način zaštitila duvanska industrija i javni interes države i građana, kao i uredila sva pitanja koja se odnose na privatizaciju duvanske industrije”.

Četvrtom mjerom, predloženo je da Skupština dostavi VDT-u na dalje postupanje dokumentaciju kojom je Anketni odbor raspolagao prilikom sprovođenja parlamentarne istrage, kao i detaljne zapisnike sa sjednica.

Specijalno tužilaštvo je početkom aprila prošle godine u sklopu istrage o kupoprodaji nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP -a u stečaju uhapsilo Raičevića i Stojanovića.

Raičević je uhapšen jer je 2010. godinje navodno dozvolio prodaju imovine DKP -a u stečaju, iako je bilo najavljeno da će biti podnijet plan reorganizacije tog preduzeća, koji bi vodio programiranom stečaju.

Stojanović - bivši direktor Zetagradnje ispitivan je o ponudi koju je ta kompanija dala za kupovinu imovine DKP , a koja je navodno odstupala od uslova iz javnog poziva, kao i zašto je kompanija dio novca DKP -u uplatila prije vremena.

Pod istragom je i način formiranja Novog duvanskog

Stanković je obavijestio Damjanovića i da je kod Specijalnog tužilaštva formiran posebni predmet povodom sumnje u zakonitost poslovanja u Novom duvanskom kombinatu (NDK)

Vlada je zajedno sa Glavnim gradom formirala NDK u kome je imala oko 70 odsto vlasništva, a Glavni grad 30, nakon čega su potpisali sa aarapskom kompanijom BMJ Industries FZ LLC u februaru prošle godine Ugovor o dokapitalizaciji i Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Arapi su se jedini javili na tender za dokapitalizaciju NDK, bez kupovine akcija, ali nijesu ispunili obećanje niti izgradili novu fabriku cigareta (na lokaciji na Zabjelu) do februara 2017. godine, kako je to bilo predviđeno ugovorom.

Arapi su se obavezali da realizuju investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura.

Fabrike i dalje nema, a kancelarije NDK su i dalje u zgradi stare fabrike koju je kupila Zetagradnja.

Specijalno tužilaštvo je početkom aprila ušlo u NDK i počelo pretres i provjeru dokumentacije, jer je prethodno u Tuzima otkrilo nelegalni magacin sa cigaretama bez akciznih markica koje su vrijedne četiri miliona eura. U sklopu tog slučaja je uhapšen Isat Boljević, predsjednik borda direktora NDK.

Bonus video: