Medojević: Povećanje PDV-a dodatno će osiromašiti građane

"Ovaj paket štednje neće popraviti stanje javnih finansija, a pokvariće bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka", ocijenio je Medojević
53 pregleda 10 komentar(a)
Lični stečaj, novčanik, novac,, Foto: Shutterstock
Lični stečaj, novčanik, novac,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2017. 08:02h

Povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto direktno znači povećanje cijena i ugrožavanje životnog standarda građana. Ovaj porez se prebacuje na teret građana koji će sada sa istim i manjim platama moći da kupuju manje robe, kazao je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Vlada od naredne godine namjerava da poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV-a od sedam ostati nepromijenjena.

Medojević je ocijenio da će povećanje PDV-a, skupa sa povećanjem akciza na alkohol, cigarete, gazirana pića donijeti talas poskupljenja i da će smanjiti domaću tražnju.

"Što će se odraziti na povećanje sive ekonomije i smanjenje priliva u budžet po osnovu PDV-a. Smanjenje kupovne moći stanovništva će negativno uticati na BDP i povećaće se nivo siromaštva u Crnoj Gori. Ono što je važno jeste da ovaj paket štednje neće popraviti stanje javnih finansija, a pokvariće bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka. Zbog toga se i neke banke mogu javiti za državnu pomoć iz budžeta za sanaciju", kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima MMF je uslovio pozajmicu sa ukidanjem nadoknada za majke, povećanjem cijena vode i odvoza smeća i privatizacijom kapitalnih nacionalnih resursa - vodovoda, aerodroma, luka, Željeznice, EPCG.

"MMF traži i da se ukine rad na neodređeno i da se ukinu bilo kakva sindikalna prava radnika. Crnu Goru čeka još oštriji paket štednje koji će podrazumjevati smanjenje zarada i penzija, smanjenje socijalne pomoći i možda prinudnog smanjenja iznosa depozita štednje u bankama (kao na Kipru)".

Medojević ističe da su problemi crnogorske ekonomije "duboki, strukturni i zahtjevaju radikalnu promjenu modela ekonomskog rasta".

"Umjesto neoliberalnog fašizma koga treba odmah odbaciti, neophodno je početi sa uvođenjem modela države blagostanja, sa snažnom ulogom države u kreiranje razvoja. To podrazumijeva i temeljnu reformu javne uprave i izgradnju čitavog niza razvojnih institucija i mehanizama za podsitacnje proizvodnje roba i usluga namjenjenjih izvozu. Model ekonomskog razvoja Demokratskog fronta podrazumjeva nacionalni konzensus političkih partija, vlasnika krupnog kapitala i sindikata, kao i podršku Univerziteta, naučne zajednice i građana. Nastavak sprovođenja iste politike koja nas je od 1998. dovela pred bankrot i u stanje hroničnog siromaštva i korupcije, sigurno garantuje krah javnih finansija i teške socijalne posledice za najugroženije slojeve stanovništva", zaključio je Medojević.

Bonus video: