Dolaze li u EPCG braća i kumovi?

Premijer kazao da Vlada očekuje ponudu A2A o kupovini akcija
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.06.2017. 17:26h

Italijanska kompanija A2A pokrenula je postupak prodaje svojih akcija u Elektroprivredi (EPCG), saopštio je juče premijer Duško Marković i dodao da nije primjereno da u tome učestvuje Crna Gora.

„Mi ćemo čekati njihovu odluku. Ta odluka mora biti stavljena nama na sto kako bi se odredili oko toga da li je prihvatamo ili ćemo mi ući u otkup njihovih akcija po pravu preče kupovine“, rekao je Marković novinarima u Skupštini, a prenosi Mina Business. Taj proces je, kako je naveo, u toku.

„Nema potrebe ni za kakvom vrstom spekulacija. Mi nijesmo u tom procesu, ali imamo kontakte sa predstavnicima A2A“, kazao je Marković.

Ekonomski analitičar i član Predsjedništva URA Dejan Mijović, kazao je “Vijestima” da je “neubjedljiva i pomalo smiješna tvrdnja premijera da Vlada nema nikakve veze sa prodajom akcija A2A, kao i da se ne zna ko će postati vlasnik tih akcija”.

“Ovaj posao se, kao što je poznato, poduže priprema i dosad je rezultirao novim i potpuno nepotrebnim štetnim privatizacionim ugovorom kojim je naša Vlada omogućila italijanskom partneru da nezasluženo i bez ikakvih ograničenja brzo proda svoje akcije bilo kome. Zbog finansijskog kolapsa države, sumnjam da će ih Vlada kupiti iako je to najavljivala, više vjerujem da će EPCG završiti u rukama rođaka, kumova i bliskih prijatelja čelnika DPS, onih istih koji su nas doveli do bankrota”, istakao je Mijović.

On je kazao da su male šanse da A2A proda svoje akcije nekom uglednom evropskom proizvođaču električne energije. Prema aneksu ugovora A2A o prodaji akcija treba odlučiti do kraja juna. Vlada ih može otkupiti za 250 miliona.

Bonus video: