Odluka o drugom bloku TE u “relevantnom roku”

Iz EPCG su naveli da studija opravdanosti, koju je izradio renomirani finansijski konsultant Deloitte, pokazala da je projekat isplativ i to u svim varijantama scenarija izgradnje kao i da su ostale relevantne studije, evropskih kompanija Fichtner i Pöyry, takođe potvrdile opravdanost projekta uzimajući u obzir sve aspekte njegove realizacije”
2 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.05.2017. 19:12h

Pregovori o finansiranju i gradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima još traju, a konačna odluka se očekuje u “relevatnom roku”, saopšteno je “Vijestima” iz Elektroprivrede.

“Podsjećamo da je Škoda Praha dala predlog alternativnog finansijera na projektu u partnerskoj saradnji sa kompanijom General Electric. Shodno alternativnom predlogu projekat bi se realizovao u saradnji sa Bank of China i kineskom osiguravajućom kompanijom Sinosure. Upravljački tim projekta, zajedno sa relevantnim subjektima, razmatra predloženo alternativno rješenje i u relevantnom roku, eventualno i nakon dodatnih pregovora, nastojat će da postigne sporazum sa finansijskim i osiguravajućim institucijama koje je obezbijedila i predložila Škoda Praha”, saopštili su iz EPCG.

Kako su naveli iz EPCG drugi blok je strateški interes Crne Gore, koji obezbjeđuje korišćenje domaćih energetskih resursa i bitno poboljšava spoljnotrgovinski bilans Države.

“U energetskom smislu, projekat doprinosi pouzdanom, održivom i prijemčivom snabdijevanju potrošača energijom, obezbjeđuje elektroenergetsku nezavisnost države i eliminiše pojavljivanja deficita električne energije”, saopšteno je “Vijestima” iz EPCG na pitanje da li se razmišlja o odustajanju od ovog projekta?

Iz EPCG su naveli da studija opravdanosti, koju je izradio renomirani finansijski konsultant Deloitte, pokazala da je projekat isplativ i to u svim varijantama scenarija izgradnje kao i da su ostale relevantne studije, evropskih kompanija Fichtner i Pöyry, takođe potvrdile opravdanost projekta uzimajući u obzir sve aspekte njegove realizacije”.

“Škoda Praha je aktuelni partner EPCG na projektu izgradnje Bloka II TE Pljevlja i u prethodnom periodu, tokom više zajedničkih sastanaka, predstavljene su ideje konačnog rješenja za realizaciju i finansiranje ovog projekta u skladu sa Ugovorom o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovorom o izvođenju radova (EPC ugovor) koji su potpisani sa ovom kompanijom”, dodali su iz EPCG.

Bonus video: