Svi bi poboljšali pristup internetu

Sekulić želi da EKIP radi uspješno “kao što je radio dok je on bio njen direktor od 2000. do februara ove godine”
154 pregleda 4 komentar(a)
EKIP, Foto: Savo Prelević
EKIP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2017. 06:28h

Skupštinski Odbor za ekonomiju finansije i budžet juče je saslušao osam kandidata od kojih treba da odaberu dva i predlože ih Skupštini za nove članove Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Predsjednik Odbora Vujica Lazović najavio je da će „u narednih nekoliko dana“ ovo skupštinsko tijelo predložiti dva nova člana koje bi parlament trebalo da imenuje na sjednici početkom juna, jer petogodišnji mandat dva dosadašnja člana Ane Radonjić i Milice Vukotić ističe 6. juna.

Pored biografskih podataka kandidati Šefkija Murić, Zoran Sekulić, Velibor Šaban, Predrag Boljević, Vladan Đukanović, Predrag Vujović, Miodrag Krunić i Dejan Jovanović dali su svoje viđenje strategije budućeg razvoja EKIP-a i odgovarali na pitanja poslanika.

Većina njih se izjasnila protiv privatizacije Pošte Crne Gore, a pojedini kandidati su ukazali na potrebu promjene rukovodećeg kadra u toj instituciji.

Murić je rekao da bi digitalizacija u narednom periodu trebalo da bude na listi prioriteta i značajno pojačana u skladu sa evropskim tokovima.

Smatra da bi EKIP trebalo u svojoj agendi da ima kao prioritet i zaštitu potrošača i obrati pažnju da se ugovori koje potpisiju operateri poštuju do kraja.

Sekulić želi da ova institucije radi uspješno onako kao što je radila dok je on bio njen direktor u četiri mandata od 2000. do februara ove godine.

“U toku mojih mandata ova Agencija je u državni budžet prenijela 130 miliona, više nego što je bila kupoprodajna vrijednost Telekoma. Prošle godine nakon javnog tendera za dodjelu frekvencijskih opsega prenijeli smo u budžet 50,6 miliona eura”, dodao je Sekulić. On je istakao da su dobijeni sporovi protiv Pošte i Telenora po osnovu koji EKIP prihodovao oko 16 miliona eura.

Šaban smatra da bi strategiju razvoja EKIP-a trebalo bazirati na daljoj digitalizaciji cijele Crne Gore, poboljšati širokopojasni internet, naročito mobilni.

Boljević je kazao da mu je cilj da svoje dugogodišnje iskustvo kroz Savjet EKIP-a implementira na najbolji način u interesu ekonomije i populacije.

Đukanović je istakao potrebu daljeg razvoja univerzalnog servisa, pristup širokopojasnom internetu, a da EKIP treba da radi na promovisanju korisničkih prava.

Vujović: Međunarodni standardi se katastrofalno prevode

Kandidat Predrag Vujović istakao je da crnogorske institucije veoma katastrofalno prevode međunarodne standarde u radnim odnosima i međunarodne teničke standarde.

On je kazao da se u Londonu za 30 eura dobija korisnička brzina protoka od 150 megabajta i pozvao prisutne da se zapitaju koji servis i brzina protoka se u Crnoj Gori dobija za toliko novca.

Miodrag Krunić predlažio je da se uvede svakodnevno praćenje rada operatera u Crnoj Gori, kao što Dojče Telekom kontroliše svoje kompanije. „U dijelu zaštite omladine trebalo bi uvesti pakete za određeni uzrast. Ne može dijete od šest godina da pristupa svakom sajtu kao momak od 18 ili čovjek od 30 godina“, dodao je Krunić i predložio formiranje pravilnika za sve operatere.

Dejan Jovanović kazao je da se 2006. zahvaljujući poznanstvu sa kolegama iz Srbije izborio da Crna Gora dobije sve što je bilo neophodno kako bi se kasnije učlanila u Međunarodnu uniju za telekomunikacije.

Bonus video: