SDT izviđa filijalu Adiko banke

Navodno su posebno sporni krediti odobreni od februara prošle godine do maja ove godine
105 pregleda 10 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2017. 05:31h

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog utvrđenih nepravilnosti u jednoj od filijala Adiko banke u Podgorici gdje je odobreno ukupno 1,98 miliona eura kredita po osnovu falsifikovanih isprava Elektroprivrede i nekih drugih kompanija i državnih institucija, potvrđeno je “Vijestima” iz SDT-a na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Prema nezvaničnim informacijama, otkriveno je da su, falsifikovanjem dokumentacije, sa lažnim žirantima ili bez onih koji žiriraju, odobreni krediti nepoznatim osobama od ukupno 1,98 miliona. Iz Adiko banke su “Vijestima” u ponedjeljak potvrdili da su internom kontrolom u jednoj od poslovnica u Podgorici utvrdili nepravilnosti i to prijavili policiji i tužilaštvu.

Prema informacijama “Vijesti”, za odobravanje kredita, u različitim pojedinačnim iznosima do nekoliko desetina hiljada eura, zloupotrijebljeni su pečati i ostala dokumentacija Elektroprivrede, ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, pojedinih telekomunikacionih kompanija...

U EPCG je za više od 50 osoba, koji nikada nijesu bili njeni zaposleni, odobreni krediti po osnovu zloupotrijebljenih i falsifikovanih obrazaca većinski državne elektroenergetske kompanije.

Navodno su posebno sporni krediti odobreni od februara prošle godine do maja ove godine.

Spekuliše se da je moguće zloupotrijebljen identitet i pojedinih fizičkih lica, kao navodno krajnjih korisnika ovih kredita, u manjim pojedinačnim iznosima.

Prema nezvaničnim informacijama, u Specijalnom državnom tužilaštvu su prije 15-ak dana saslušani odgovorni direktori Adiko banke i komercijalista iz Podgorice I.P, ali potvrdu za to “Vijesti” nijesu dobile.

Bonus video: