Ne zaobilaze radnu grupu o zakonu o radu

Tekst nacrta zakona o radu nije objavljen na sajtu, jer se odnosi na konsultacije u kojim se objavljuje samo naziv propisa u izradi, a ne i tekst nacrta Zakona
71 pregleda 0 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2017. 15:31h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja juče je saopštilo da je pozvalo zainteresovane na javne konsultacije o budućem zakonu o radu u skladu sa Uredbom Vlade o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona.

Ministarstvo, na čijem čelu je Kemal Purišić, je u petak objavilo javni poziv u kojem je navedeno da “daje na javne konsultacije nacrt zakona o radu” i poziva zainteresovane da “daju svoj doprinos u razmatranju nacrta zakona o radu”.

Zbog toga što mješovita radna grupa predstavnika Vlade, Unije poslodavaca i sindikata nije pripremila nacrt, niti su obaviješteni o konsultacijama Ministarstva, reagovala je Unija slobodnih sindikata navodeći da će organizovati svoje konsultacije.

Iz Ministarstva su saopštili da se u ovoj prvoj fazi izrade propisa organizuju javne konsultacije, koje se objavljuju na portalu Ministarstva i e-uprave.

“To je javni poziv i prilika da zainteresovana i ukupna javnost može dati predloge na postojeći tekst propisa u izradi i pitanja koja se uređuju ovim propisom i doprinese kvalitetnijem radu Radne grupe za izradu novog Zakona o radu. Javne konsultacije traju najmanje 20 dana, nakon kojeg roka je Ministarstvo dužno da u roku od 7 dana objavi izvještaj sa mogućim predlozima koje će prezentovati Radnoj grupi, koja na bazi socijalnog dijaloga razmatra iste, a sve u cilju izrade što kvalitetnijeg teksta zakona”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da tekst nacrta zakona o radu nije objavljen na sajtu, jer se odnosi na konsultacije u kojim se objavljuje samo naziv propisa u izradi, a ne i tekst nacrta Zakona.

“Obzirom da radna grupa za izradu zakona o radu još nije sačinila tekst nacrta zakona, a po planu i programu rada Vlade propisano je donošenje ovog zakona do kraja IV kvartala 2017. godine, te je i ovo prilika da još jednom pozovemo zainteresovanu javnost da da svoj doprinos u sačinjavanju što kvalitetnijeg teksta nacrta zakona o radu”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: