Radunović: Nove poreske i mjere štednje moguće nakon juna

Na pitanje o tome kako su prošli pregovori sa MMF-om i Svjetskom bankom, Radunović je kazao da su razgovarali o tehničkoj pomoći od ovih institucija kako bi Crna Gora lakše mogla doći do međunarodnih kreditnih tržišta gdje bi imala kredite sa nižim kamatnim stopama, dužim rokovima otplate i dovoljnim količinama novca za sanaciju javnih finansija
211 pregleda 11 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.05.2017. 17:29h

Nove poreske ili mjere štednje moguće su nakon usvajanja nove fiskalne strategije. Nadam se da neće ugroziti poslovni ambijent i građane jer postoji manevarski prostor, kazao je danas ministar finansija Darko Radunović na konferenciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

On je naveo da su na kraju prošle godine uz budžet usvojene i sanacione mjere, ali da će nastaviti sa novim mjerama koje će biti dio nove fiskalne strategije koja prema planu Vlade treba biti završena do kraja juna.

Fiskalne mjere od kraja prošle godine su smanjenje naknada za majke, odlaganje uvođenja dječjeg dodatka za nezaposlene roditelje, dijelimičko smanjenje zarada u javnom sektoru koje su prethodno značajnije povećanje, uvođenje akciza na gorivo,...

Ministar je naveo da je u toku izrada te strategije ali da će nove mjere zavisiti od izvještaja o punjenju budžeta i rezultata prethodnih kriznih mjera.

Obećao je i da Američka privredna komora može delegirati predstavnika u radne grupe koje pripremaju tu strategiju ali i druge zakone kao što su o privatno-javnom partnerstvu, o porezu na dodatu vrijednost,...

Na pitanje o tome kako su prošli pregovori sa MMF-om i Svjetskom bankom, Radunović je kazao da su razgovarali o tehničkoj pomoći od ovih institucija kako bi Crna Gora lakše mogla doći do međunarodnih kreditnih tržišta gdje bi imala kredite sa nižim kamatnim stopama, dužim rokovima otplate i dovoljnim količinama novca za sanaciju javnih finansija.

Odgovarajući na pitanje da li će biti bolje kordinacije u javnom sektoru jer privrednici imaju probleme zbog toga što Ministarstvo finansija, Poreska uprava i opštine imaju često različite stavove o poreskim i drugim bitanjima bitnim za poslovanje, Radunović je kazao da je moguće da u Zakonu o poreskoj administraciji nedostaje institut "obavezujućeg mišljenja" krovne institucije kojim bi se rješavali takvi problemi.

On je naveo da drugostepena komisija Ministarstva finansija nema mnogo takvih žalbi.

Predsjednica Američke privredne komore Katarina Bulatović na početku sastanka kazala je da i dalje postoje biznis barijere na koje ukazuju godinama u svojim izvještajima, ali da očekuje poboljšanje stanja i da će biti pozvani da učestvuju u radnim grupama koje će pripremati nove zakone iz oblasti finansija.

Američka ambasadorka Margaret En Uehara je kazala da svakoj državi koja želi da bude razvijena potreban transparetan, održiv i prevedan poreski sistem i pozvala je Vladu da prilikom izrada propisa sarađuje sa poslovnom zajednicom kako bi dobili korisnija rješenja za poslovni ambijent.

Bonus video: