Pobuna u EKIP -u zbog radnih sati

Plata radnika sada zavisi od toga da li su u Agenciji proveli osam sati. Ako nekome fale sati mora uveče da ih “presjedi”
407 pregleda 4 komentar(a)
Agencija za elektronske komunikacije, EKIP, Foto: Arhiva Vijesti
Agencija za elektronske komunikacije, EKIP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.05.2017. 18:08h

Novi izvršni direktor Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost ( EKIP ) Darko Grgurović uveo je prošlog mjeseca kontrolu osmosatnog radnog vremena za zaposlene. Radnici koji su se obratili “Vijestima” tvrde da kontrola ne važi za sve glavne rukovodioce i članove Savjeta EKIP -a.

Navode i da ako neki radnik tokom radnog vremena ima obavezu da napusti EKIP , to vrijeme mora nadoknaditi u popodnevnim ili večernjim satima u prostorijama Agencije.

Isto tako ako portir, arhivar ili sekretarica zakasne ujutro zbog gužve u saobraćaju 20 minuta, u popodnevnim ili večernjim satima moraju presjedjeti isto toliko vremena u prostorijama Agencije, iako ona u to doba ne radi.

Novi kućni red važi i za inženjere, koji na vrijeme završe svoj posao, ali nemaju na kartici čekirano osmosatno prisustvo u kancelariji, među četiri zida, pa ga moraju “odraditi” u večernjim satima.

Nezadovoljni radnici, koji su zahtijevali anonimnost, saopštili su “Vijestima” da im je predsjednik Savjeta EKIP -a Šaleta Đurović “jedina nada da se radna atmosfera u ovoj instituciji vrati u normalu”.

Grgurović je „Vijestima“ kazao da je na osnovu podataka iz elektronske evidencije prisustva na radnom mjestu, zarada za april. 2017. umanjena jednom zaposlenom za 175,63 eura.

“Za praćenje prisustva zaposlenih na radnim mjestima u Agenciji se koristi elektronski sistem evidentiranja ulazaka i izlazaka iz poslovnog prostora Agencije. Podaci sa sistema se koriste za obračun zarada zaposlenih u Agenciji. Prema članu 3 Pravilnika o pravima, obavezama i naknadama zaposlenih u Agenciji imaju obaveze iz osnova rada, a naročito: da uredno i blagovremeno dolaze na rad, da savjesno i odgovorno obavljaju poslove radnog mjesta. Prema članu 2 Pravilnika o kućnom redu neopravdano odsustvo sa radnog mjesta - poslovnih prostorija Agencije, osim materijalne odgovornosti - smanjenje zarade, povlači za sobom i disciplinsku odgovornost za povredu radne obaveze, pradviđenu Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu“, naveo je Grgurović.

Zaposleni u Agenciju su, kako je dodao direktor, upoznati sa odredbama navedenih akata objavom na oglasnoj tabli.

On je juče ujutro, kako su potvrdili radnici EKIP -a, na oglasnu tablu zalijepio i pitanja koje su mu „Vijesti“ uputile dan ranije, a trenutno se, kako navode, vodi interna istraga ko bi mogli biti izvori informacija.

Grgurović napominje da su Odluke u radnom vremenu u skladu sa Zakonom o radu i da važe za sve zaposlene u Agenciji. Izvori Vijesti tvrde međutim da pojedini “privilegovani” u ovoj instituciji na posao dolaze od devet do 13 sati, a službenim vozilom odlaze kući i nakon radnog vremena.

Putnička vozila koja koriste članovi Savjeta i direktor se, navodno, voze i nakon radnog vremena, a dio vozila koji služe za kontrole i oblast nadzora i monitoringa se parkiraju na parking Agencije u zgradi.

Grgurović tvrdi “da se službena vozila Agencije, nakon završetka radnih obaveza, za koje su bila angažovana, parkiraju na za to predviđena mjesta”.

Nije odgovoreno da li postoji pravilnik o korišćenju službenih vozila.

Grgurović je izabran za direktora EKIP -a u novembru prošle godine. On je na toj poziciji zamijenio Zorana Sekulića, koji je na čelu Agencije bio četiri mandata (od 2001. godine).

Grgurović je do tada bio rukovodilac sektora za elektronske mreže i usluge. Prije toga je radio u Crnogorskom Telekomu.

Neće spajati nadzor i kontrolu

Grgurović negira spekulacije o mogućem ukidanju Službe za nadzor, kojom je on ranije rukovodio, i njenom pripajanju službi za kontrolu i monitoring radiofrekfencijskog spektra. On tvrdi da u Agenciji na postoje planovi za ukidanje Službe za nadzor.

“Stručni nadzor nad sprovođenjem Zakona o elektronskim komunikacijama vrši Agencija preko nadzornika za elektronske komunikacije. Nadzornici su raspoređeni na radna mjesta u Odsjeku za nadzor, kako je predviđeno Statutom Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Pravilnikom o organizaciji rada i radnih mjesta i sistematizaciji u Agenciji“, naveo je je Grgurović.

Bonus video: