Svuda puše, a državi samo dva miliona eura

Ministarstvo finansija je procjenjivalo da će taksa da donese milion eura prihoda godišnje
2 komentar(a)
pušenje, cigari, Foto: Zoran Đurić
pušenje, cigari, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.05.2017. 13:39h

Državni budžet je od takse na upotrebu duvanskih proizvoda za četiri i po godine, od kada se naplaćuje, prihodovao svega 2,14 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja u primjeni je od sredine 2012. godine i on je, uz nekoliko izmjena, bio na snazi do kraja prošle godine. Tim Zakonom je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima, suprotno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Zakon o taksama iz 2012. godine je bio iznuđeno rješenje za punjenje državne kase jer je godinu ranije izmijenjen Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim su bile propisane kazne za upotrebu duvana u ugostiteljskim objektima. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo ugostitelja, pa je nakon njihovog pritiska država odustala od tog rješenja. Prema Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u ugostiteljskim objektima treba da budu razgraničeni prostori za pušače i nepušače, dok se strogo zabranjuje pušenje na javnim mjestima, u ustanovama i radnim prostorijama.

Ministarstvo finansija nema procjenu koliko će od taksi naplatiti u ovoj godini

Vlada je početkom aprila ove godine usvojila novi Predlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja kojim je definisano da se naplaćuju te dvije takse i u narednom periodu. Predlog je trenutno u skupštinskoj proceduri. Vlasnici ugostiteljski objekata u kojima je dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda i upotreba akustičnih uređaja ove godine ne moraju da plaćuju takse dok se zakon ne usvoji u parlamentu i objavi u Službenom listu. Obrazac za registraciju objekata u kome će se konzumirati duvan podnosiće se u roku od mjesec od stupanja na snagu zakona.

Kada je Zakon uveden sredinom 2012. godine, procjene Ministarstva finansija su bile da će taksa na upotrebu duvanskih proizvoda da donosi milion eura godišnjih prihoda. Do sada se pokazalo da je naplata te takse slaba, s obzirom na to da je u gotovo svim ugostiteljskim objektima dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda.

Prema zakonu, ugostitelji i hotelijeri taksu od jednog eura plaćaju mjesečno po kvadratu prostora gdje je dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je za sedam mjeseci 2012. godine prihodovano 28,8 hiljada eura po tom osnovu, godinu kasnije 172,35 hiljade, a 2014. godine 594,61 hiljada.

“Prema podacima Poreske uprave, naplata takse na upotrebu duvanskih proizvoda u 2015. godini iznosila je 710,45 hiljada eura, a u prošloj godini 638,55 hiljada eura,” kazali su “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Na pitanje “Vijesti” da li Ministarstvo ima procjenu koliko će se novca po tom osnovu naplatiti u ovoj godini, odgovoreno je da “u ovom trenutku ne mogu govoriti o preciznim ciframa”.

“Prihod će zavisiti od broja prijavljenih objekata i površine prostora, odnosno kvadrature za koju će seplaćati taksa”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Ako vlasnik ugostiteljskog objekta ne obračuna i ne uplati taksu može dobiti kaznu od dvije do 20 hiljada eura, a odgovorno lice od 100 do dvije hiljade eura.

Zbog istog prekršaja preduzetnik bi bio kažnjen sa hiljadu do 5.000 eura.

Obračun i naplatu te dvije takse kontroliše Poreska uprava.

Od muzike za 2015. i 2016. prihod svega 29 hiljada eura

Iz Ministarstva finansija su kazali da se, prema podacima PU u budžet za 2015. i 2016. godinu slilo svega 29,2 hiljade eura od takse na upotrebu akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

“U 2015. godini taksa je iznosila 13,7 hiljada, a u prošloj godini 15,51 hiljadu,” kazali su iz resora na čijem je čelu ministar Darko Radunović.

Kada je zakon stupio na snagu sredinom 2012. godine naplata ove takse bila je u nadležnosti opština koje su za cijelu 2013. naplatile samo 806,6 eura. Zvaničnih podataka za sedam mjeseci 2012. godine i 2014. godinu nije bilo. Na predlog predsjednika Odbora odbora za ekonomiju, finansije i budžet u prethodnom parlamentarnom sazivu Aleksandra Damjanovića u januaru 2015. oduzeta je nadležnost opštinama da naplaćuju tu taksu i taj posao je dodijeljen PU. Predlog Damjanovića je podržao tadašnji ministar finansija Radoje Žugić. Taksa iznosi euro po kvadratu prostora koji se koristi za upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja.

Bonus video: