MBA: Mikro elektrane uslov za razvoj sjevera

Iz MBA su saopštili da su, prema saznanjima sa terena, brojne lokacije gdje bi moglo doći do izgradnje mikro hidroelektrana, uglavnom na mjestima gdje su nekada postojale vodenice i mlinovi
158 pregleda 0 komentar(a)
Mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2017. 14:16h

Na sjeveru Crne Gore postoje uslovi za masovniju izgradnju mikro elektrana iz obnovljivih izvora, posebno kada su u pitanju hidroelektrane, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

“U tom smislu bilo je određenih pozitivnih događanja, ali te aktivnosti još nijesu poprimile masovniji karakter, a trebalo bi”, navodi se u saopštenju.

Razlozi za to bi se, kako su dodali, mogli tražiti u još nedovoljno podsticajnoj zakonskoj regulativi kada je riječ o ingerencijama opština da na svojoj teritoriji dobiju više zakonskih mogućnosti da samostalno odlučuju o tim pitanjima.

“Kako sada stvari stoje, novim zakonom o planiranju i izgradnji takva mogućnost opština trebalo bi da bude definisana. I same opštine bi trebalo da se posebno angažuju kako bi uradile katastar vodotoka na svojoj teritoriji, čime bi definisale lokacije na kojima bi se mogle izgraditi hidroelektrane te snage”, rekli su iz MBA.

Iz MBA su saopštili da su, prema saznanjima sa terena, brojne lokacije gdje bi moglo doći do izgradnje mikro hidroelektrana, uglavnom na mjestima gdje su nekada postojale vodenice i mlinovi.

“Takvih lokacija ima dosta na porodičnim imanjima na sjeveru Crne Gore. O tome koliko bi posjedovanje sopstvenog izvora napajanja električnom energijom bilo značajno za širenje porodičnog biznisa, suvišno je govoriti. Uz to, uticaj elektrana te snage je praktično zanemarljiv s ekološkog aspekta”, kazali su iz MBA.

U MBA smatraju da je neophodno veće angažovanje svih relevatnih subjekata kako bi se obezbijedili podsticajniji uslovi i otvorio proces masovnije izgradnje elektrana te snage.

“Jedan od zacrtanih ciljeva ekonomske politike Crne Gore je razvoj sjevera i, s tim u vezi, stvaranje što boljih uslova za kontinuirani ruralni razvoj, pa ova aktivnost MBA time još više dobija na značaju”, kazali su iz MBA.

MBA će, prema riječima njenih predstavnika, i u narednom periodu, preko svog Odbora za energetiku, biti aktivna.

“Uvjereni smo da nije daleko dan kada će doći do masovnije izgradnje elektrane te snage na sjeveru, što će biti značajan doprinos razvoju tog dijela naše države”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: