Vlada i tužilaštvo ćute o milionima

Za isplatu otpremnina žrtvama tranzicije Vlada je obezbijedila 16,5 miliona eura i ta novac je uplaćen direktno sindikatu, a ne na račune zaposlenih kako je to uvijek bila praksa
61 pregleda 0 komentar(a)
Protest radnika
Protest radnika
Ažurirano: 04.05.2017. 13:57h

Da li je iz državnog budžeta isplaćen novac Savezu sindikata Crne Gore koji tvrdi da mu država duguje 711 hiljada eura ili je izvršeno poravnanje za dug te organizacije od 856 hiljada eura, pitanje je na koje Ministarstvo finansija “Vijestima” nije željelo da odgovori.

“Vijesti” su prije dva mjeseca od Vladinog resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović tražile odgovor na pitanje kako su riješeni odnosi sa SSCG.

Ta sindikalna organizacija se početkom septembra prošle godine obratila Ministarstvu finansija sa zahtjevom da taj resor od Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa traži da pokrene postupak kod Centra za posredovanje da bi se riješila potraživanja sa državom.

O tom zahtjevu ministarstvo je upoznalo Vladu kojoj je dostavilo posebnu informaciju o tom slučaju. Prethodno je isti zahtjev odbilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je ocijenilo osnovanim da se Savezu omogućih da reprogramira 856,63 hiljade poreskog duga.

“Vijesti” imaju uvid u taj dokument u kome piše da su Vlada i SSCG 2008. godine potpisali memorandum o načinu isplate otpremnina za radnike žrtve tranzicije za čijim je radom prestala potreba u periodu od jula 2000. do kraja 2007. godine. Vlada je obezbijedila komplatan novac ovu isplatu od 16 miliona eura, ali su se tada dogovorili da taj novac bivšim radnicima dijeli Savez sindikata na čiji je račun novac uplaćen.

Međutim, nakon završetka isplate više stotina bivših radnika, koji nijesu dobili novac, tužili su Savez sindikata i nakon pravosnažnih presuda novac im je dodijeljen blokadom računa SSCG. Po osnovu tih pravosnažnih presuda sa računa sindikata je skinuto 711,58 hiljada eura. SSCG smatra da je obezbjeđivanje i tog novca obaveza Vlade zbog čega godinama nije plaćao poreze i doprinose pokušavaju da taj dug poravna sa “dugom” Vlade.

Ministarstvo finansija je u dokumentu navelo da bi Ministarstvo rada trebalo da ocjenjuje da li Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države treba da pokreće postupak zato što taj Vladin resor raspolaže dokumentacijom i činjenicama u vezi spornog slučaja.

Za isplatu otpremnina žrtvama tranzicije Vlada je obezbijedila 16,5 miliona eura i ta novac je uplaćen direktno sindikatu, a ne na račune zaposlenih kako je to uvijek bila praksa.

SSCG je za tu namjenu otvorio žiro-račun kod Prve banke gdje je 15 milion uplaćeno početkom avgusta 2008. godine, a preostali iznos od 1,42 miliona u septembru naredne godine.

Nadzorni odbor SSCG je 2011. utvrdio da je bilo malverzacija u ovom postupku zbog čega je protiv rukovodstva SSCG podnio krivičnu prijavu na 233 strane o čijoj se sudbini ništa ne zna. “Vijesti” su ostale uskaćene i za odgovor Vrhovnog državnog tužilaštva šta se desilo sa tom prijavom.

Nadzorni odbor je u krivičnoj prijavi naveo i da je novac bio oročen u Prvoj banci, ali da se ne zna šta je bilo sa prihodom od kamate. Nikada nije urađena ni reviza trošenja tih 16,5 miliona eura.

Spiskovi za isplatu puni duplih radnika, “ostalih” i pozajmica

Prema onome što je otkriveno nakon objavljivanja izvještaja SSCG o tome kako su podijelili novac “žrtvama tranzicije”, jedna od spornih stavki je potrošnja 1,4 miliona eura koje im je Vlada naknadno uplatila jer nije jasno na osnovu kojih parametara je taj novac uplaćen i na šta je potrošen.

Isplata od 123.500 eura za bivše radnike Biteksa Rožaje obračunata dva puta u konačnom zbiru. Dva puta sabran je i iznos od 173.264,85 eura za bivše radnike Rudnika Mrkog uglja Ivangrad, kao i 73.200 za Autoprevozno i Koni iz Nikšića i 2.550 za bivše radnike HTP Berane.

Navedeno je i da je za 216 osoba iz Podgorice isplaćena razlika otpremnina u iznosu od 165 hiljada eura, ali nije naveden spisak tih osoba ni po kom osnovu su to dobili. Napisano je da je kompanija Čelebić tim osobama isplatila drugi dio otpremnine od 250.000 hiljada eura ali je i taj iznos naveden u ukupnom iznosu za “žrtve tranzicije.

U izvještaju je navedeno da je Vlada odobrila SSCG da iz ovog novca da pozajmicu cetinjskom Obodu, za rješavanje problema radnika te kompanije, u iznosu od pola miliona eura. Taj novac je trebao biti vraćen SSCG nakon prodaje većinskog dijela akcija državnih fondova. Na kraju nije navedeno šta se desilo sa tih pola miliona eura.

U izvještaju postoji i stavka “ostali” od 1, 1 milion eura, ali nije naveden broj onih koji su dobili taj novac.

Jedna od manipulacija, koju je otkrila druga sindikalna centra Unija slobodnih sindikata, je zakidanje otpremnine svakom korisniku u iznosu od 26,55 eura kao proviziju. Taj novac je SSCG, naknadno morao da vrati.

Bonus video: