Kapovci ne mogu ranije u penziju

Purišić je na dopis Obradović odgovorio da je 2013. godine 429 zaposlenih ostvarilo pravo na starosnu penziju „što je takođe uticalo na povećanje sredstava za finansiranje prava iz penzionog sistema“
70 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Savo Prelević
KAP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2017. 06:31h

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić odbio je inicijativu predsjednice Sindikata Kombinata aluminijuma Sandre Obradović da se radnicima te fabrike kroz izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ponovo omogući prijevremeno penzionisanje.

Obradović je prijevremeno penzionisanje tražila za 30-tak radnika KAP-a sa navršenih 20 godina efektivnog rada i 30 godina staža osiguranja. Te povlastice bile su omogućene radnicima aluminijumske kompanije do 31. decembra 2011, a potom i od 10. avgusta do 30. septembra 2013. godine.

Purišić je na dopis Obradović odgovorio da je 2013. godine 429 zaposlenih ostvarilo pravo na starosnu penziju „što je takođe uticalo na povećanje sredstava za finansiranje prava iz penzionog sistema“.

On je naveo da posebni uslovi penzionisanja ne bi trebalo da budu pravilo u penzijskom sistemu, a ponovno propisivanje povoljnih uslova penzionisanja za pojedine kategorije osiguranika bi dovelo do narušavanja principa ravnopravnosti.

To bi, kako je naveo Purišić, dovelo i do drugih sličnih zahtjeva za posebnim uslovima penzionisanja, povećanja broja korisnika prava na penziju i povećanje sredstava za finansiranje penzijskog sistema, a time i na njegovu stabilnost i održivost.

Obradović je „Vijestima“ kazala da će i u narednom periodu insistirati na izmjenama Zakona o PIO i prijevremeno penzionisanje isključivo zbog teških i po zdravlje opasnih poslova u KAP-u.

Ona je kazala da su sličan odgovor dobili i od prethodnog ministra rada Borisa Marića i država izgleda ne želi više da pomogne radnicima KAP-a koji rade u izuzetno teškim uslovima i već četiri godine nemaju godišnjeg odmora.

“Već četvrtu godinu nema prijevremenih ljekarskih pregleda i institucije ne vrše nikakav nadzor nad firmom u stečaju kakav je KAP“, dodala je Obradović.

Ona je rekla da je cilj njene inicijative bio i da 30-tak starijih radnika oslobodi radna mjesta mlađima, kako postojeći radnici dodatno više ne bi ugrožavali zdravlje.

Nije isto raditi u trafici i u industriji

Radnik KAP-ovog pogona Kontrola kvaliteta Željko Ajman kaže za “Vijesti” da njih 30-tak traže jednaka prava koja su imale njihove kolege.

„Svaka čast, cijenim svačiji rad, ali se ne može upoređivati rad u trafici, nekoj ustanovi ili apoteci sa industrijom tako da ne razumijem ministrove navode o diskriminaciji u odnosu na druge radnike“, istakao je Ajman. On traži javno od premijera „da poštuje svoje riječi kojim je najavio da će prioritet njegove Vlade biti zapošljavanje mladih“.

„Evo mu prilika da konkretno zaposli 30 ili do Nove godine možda 50 novih radnika u KAP. Gdje će omladina da nam se zapošljava? U kladionice, ili gigante Voli i Laković markete? Evo im prilika da privreda radi“, dodao je Ajman. Radnik Livnice KAP-a Srđa Mijović se nada da će biti omogućeno penzionisanje kao i ranije. „Mi smo stari radnici, a već tri godine više nemamo ni odmora, osim po pet dana. Dolazim na posao sa sela, plate su nam davno smanjene, a prevoz nije plaćen“, dodao je Mijović.

Bonus video: