Port of Adria: Ispunjavamo sve obaveze

Na inicijativu zaposlenih u sudskom sporu koji je okončan u oktobru 2015, na osnovu pravosnažne presude Višeg suda kojom je ustvrđeno da Kolektivni ugovor nije u primjeni, zaposlenima je isplaćena razlika u zaradama od 1,3 miliona eura
122 pregleda 3 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 29.04.2017. 19:09h

Uprava kompanije Port Of Adria reagovala je na navode šefa Sindikalne organizacije Dobrosava Orlandića koji su objavljeni u četvrtak u “Vijestima” pod naslovom: “Kolektivni ukinut, Turcima milioni“. Iz kompanije tvrde da Orlandić obmanjuje javnost.

“Zlonamjerne su i neutemeljene ocjene Dobrosava Orlandića, predsjednika Sindikalne organizacije da pravni stav Vrhovnog suda, u kom je navedeno da se Kolektivni ugovor AD Luka Bar od 06.02.2009. godine ne može primjenjivati na prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavca AD KTGT Bar - Port of Adria, Bar nakon 30.09.2010. godine, na bilo koji način utiče na ugovor o kupoprodaji akcija čiji je potpisnik Global Ports Holding”, saopštili su iz kompanije.

Pored socijalnog programa, članom 9. ugovora predviđen je, kako navode iz kompanije, raskidni uslov u slučaju neispunjenja investicionog programa.

“I u ovom dijelu Global ports Holding (GPH) je u potpunosti odgovorio preuzetim obavezama. To potvrđuju izvještaji nezavisne međunarodne revizorske kuće, koji su dostavljeni Savjetu za privatizaciju.

Investirano je ukupno 11,2 miliona eura što je 82 odsto obaveznog investicionog programa. Jedina preostala investiciona obaveza je u toku, a nije realizovana usljed objektivnih okolnosti i administrativnih barijera sa kojima smo se suočili, a na koje investitor nije mogao da utiče”, navodi se u reagovanju.

Iz Port of Adrie su kazali da je na inicijativu zaposlenih u sudskom sporu koji je okončan u oktobru 2015, na osnovu pravosnažne presude Višeg suda kojom je ustvrđeno da Kolektivni ugovor nije u primjeni, zaposlenima isplaćena razlika u zaradama od 1,3 miliona eura.

“Bez obzira na status Kolektivnog ugovora, u odnosu na period prije privatizacije, prosječna zarada u kompaniji povećana je 35 odsto. Završetkom planiranih investicija, stiču se uslovi za unapređenje poslovanja kompanije. Vjerujemo da će se trend rasta zarada nastaviti kako kompanija bude bilježila bolje poslovne rezultate”, zaključuje se u reagovanju.

Sindikat: Vrhovni sud nije imao uvid u svu dokumentaciju

Sindikalna organizacija zaposlenih u Port of Adria saopštila je da je neprijatno iznenađena pravnim stavom Vrhovnog suda, odnosno njegovim Građanskim odjeljenjem, u kome se navodi da je Kolektivni ugovor nevažeći.

“lzražavamo negodovanje i smatramo da Građansko vijeće, nečijom zlom namjerom, nije imalo uvid u kompletnu dokumentaciju zbog čega ih pozivamo da urade ponovno tumačenje na bazi svih raspoloživih i relevantnih činjenica. Čudan je momenat u kome se taj stav pojavio, pa je sada svima malo jasnije i odugovlačenje skoro svih sporova koji se vode protiv Port of Adria zbog kršenja Kolektivnog ugovora pred sudovima u Crnoj Gori”, naveli su iz Sindikalne organizacije čiji je predsjednik Luka Klisić.

Dodaju da će, u slučaju da budu obmanuti i prevareni neko za to krivično odgovarati.

“Svakako ćemo podržati inicijativu za raskid ugovora o kupoprodaji akcija, kao i koncesionog ugovora. Ko će biti krivično procesuiran biće jasno u narednim danima, treba imati na umu i da je zakon na našoj strani i da pravda mora pobijediti”, navedeno je u saopštenju.

Iz sindikata pozivaju sve zaposlene na jedinstvo u borbi za Kolektivni ugovor. Dodaju da radnici nikada nijesu prevareni i obmanuti kao podjelom jedinstvene Luke Bar na dva dijela i prodajom Kontejnerskih terminala turskom investitoru.

Bonus video: