Savez sindikata za unaprjeđivanje socijalnog dijaloga

U SSCG su sigurni da će sačuvati Opšti kolektivni ugovor (OKU), koji pojedini traže da se ukine kroz izmjene Zakona o radu
55 pregleda 0 komentar(a)
Savez sindikata Crne Gore
Savez sindikata Crne Gore
Ažurirano: 28.04.2017. 14:09h

Savez sindikata (SSCG) će, povodom Međunarodnog praznika rada, raditi na unaprijeđenju socijalnog dijaloga u cilju poboljšanja položaja zaposlenih i rješavanja velikog broja radničkih problema, kao što su visoka stopa nezaposlenosti, prekovremenog rada i nepoštovanja kolektivnih ugovora.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica kazao je da je stvarnost da se 1. maj u Crnoj Gori obilježava u uslovima kršenja radnih i sindikalnih prava, velikog broja ugovora na određeno vrijeme, čak i za radna mjesta koja su sistematizovana, kao i angažovanja preko agencija za privremeno ustupanje.

„Praznik rada se obilježava u sivoj ekonomiji, bez dnevnog, sedmičnog i godišnjeg odmora, rada za državne i vjerske praznike, prekovremenog bez adekvatne nadoknade i nepoštovanja kolektivnih ugovora“, naveo je Zarubica na konferenciji za novinare.

Aktivnosti SSCG će, kako je poručio, biti usmjerene na unaprijeđenje socijalnog dijaloga i uloge Saveza kao jakog socijalnog partnera.

„Daćemo prednost socijalnom dijalogu, ali smo isto tako spremni da iskoristimo sve zakonom dozvoljene vidove borbe za ostvarenja naših prava. Tu spadaju i protesti i štrajkovi u slučaju da ne uspijemo“, rekao je Zarubica.

On je podsjetio da je SSCG uspio da sačuva obračun minulog rada kroz argumentovan dijalog sa Vladom, u čemu se ne potcjenjuje ničija druga uloga.

„Nijesmo kao neki da najavljujemo štrajkove i to ne ostvarimo. Objavili smo tačno datume štrajkova, ukoliko se ne završe te izmjene. Zahvalan sam kolegama iz privrede koji su tu pokazali solidarnost i snagu i nadam se da ćemo tako raditi i ubuduće“, kazao je Zarubica.

On je naveo da je siguran da će sačuvati Opšti kolektivni ugovor (OKU), koje pojedini traže da se ukine kroz izmjene Zakona o radu.

„Ako se svi pozivamo i zaklinjemo u socijalni dijalog i ako je njegova kruna potpisivanje kolektivnih ugovora, onda neće moći da nemamo OKU. Sigurno ćemo istrajati da ga sačuvamo, a da bi to uspjeli moramo biti glasni, solidarni i jedinstveni“, dodao je Zarubica.

On je naveo da se nada da će radnici naredni 1. maj dočekati u mnogo boljem položaju i da će imati pravi razloga da ga slave kao praznik.

Prema njegovim riječima, nijesu zadovoljni sadašnjim nivoom socijalnog dijaloga.

Zarubica je, odgovarajući na pitanje da li imaju razloga da organizuju prvomajsku protestnu šetnju kao kolege iz druge sindikalne centrale, kazao da prednost daju socijalnom dijalogu.

„Uz puno uvažanje naših kolega iz druge centrale, šta će donijeti te šetnje? Ako izađemo i prošetamo, bitno je šta smo postigli. Moramo dati normalno vrijeme da kroz pregovore to pokušamo riješiti. Smatramo da ovi problemi treba da se rješavaju svaki dan“, saopštio je Zarubica.

On je naveo i da su predstavnici SSCG u okviru radne grupe uključeni u rad na izmjenama i dopunama Zakona o radu, pri čemu insistiraju na očuvanju prava koja sada daje taj zakonski tekst i poboljšanje nekih prava.

Izvršni sekretar SSCG, Branko Plamenac, kazao je da se Praznik rada obično obilježava protestima, ali da su u toj sindikalnoj organizaciji odlučili da prednost daju pregovorima.

„Nemamo razloga da slavimo zbog velikih problema sa kojima se suočava radnička klasa. Probaćemo da povećamo zaposlenost i poboljšamo položaj radnika“, dodao je Plamenac.

Bonus video: