Naplatiće od takse još 700.000 eura

Savjet vrhovne monetarne institucije je na sjednici 29. marta odlučio da koriguje finansijski plan koji je ušao u skupštinsku proceduru
0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2017. 16:08h

Centralna banka (CBCG) korigovala je finasijski plan za ovu godinu tako da očekuje neto dobit od 1,38 miliona eura umjesto planiranih 736,9 hiljada.

Savjet vrhovne monetarne institucije je na sjednici 29. marta odlučio da koriguje finansijski plan koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Korekcije su urađene zbog toga toga što CBCG očekuje više novca od naknada za pružanje usluga platnog prometa. Drugi razlog je potreba vrhovne monetarne institucije da angažuje stručnog konsultanta koji će pomoći da se obezbijede preduslovi da se u crnogorski bankarski sistem i računovodstvene politike i finansijsko izvještavanje CBCG primijeni međunarodni standard finansijskog izvještavanja 9 (MSFI 9). Taj standard izvještavanja počeće da se primjenjuje od 1. januara naredne godine.

Prema izmjenama plana CBCG očekuje prihode od 13,17 miliona eura umjesto prvobitno planiranih 12,47 miliona.

“Izmjenama su prihodi veći za šest odsto ili za 700 hiljada. U toj strukturi su izmijenjeni prihodi od naknada za usluge platnog prometa koji su planirani na 5,17 miliona i veći su za 16 odsto u odnosu na prvobitno planiranih 4,47 miliona. Povećanje je nastalo na poziciji ostale usluge u platnom prometu koja je uvećana za dodatnih 700 hiljada. To je bilo nužno jer je izmijenjena Odluka o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade za vršenje usluga koje obavlja CBCG u dijelu tarifnog stava koji se odnosi na naknadu za prekonoćna salda na transakcionim računima banaka u RTGS sistemu”, objašnjeno je iz vrhovne monetarne institucije.

Rashodi su sa 11,73 miliona povećani na 11,78 miliona, odnosno za 50 hiljada eura. U toj strukturi su izmijenjeni operativni troškovi koji su planirni u iznosu od 1,86 miliona eura i veći su za tri odsto u odnosnu na prvobitni plan po kojem iznose 1, 817 miliona. Povećanje je nastalo na stavci troškovi naknada po osnovu ugovora o poslovnoj saradnji koja je uvećana za 50 hiljada i iznosiće 160 hiljada.

“Razlog povećanja je da se obezbijede finansijski uslovi za nabavku ekspertsko -konsultantske usluge na implamentaciji MSFI 9. Uvođenje tog standarda predstavlja obavezu prilagođavanja sistema vrednovanja imovine i iskazivanja bilansnih pozicija banaka i CBCG. Primjena tog standarda na nivou EU utvrđena je kao obaveza za sve bankarske sisteme od 01. januara 2018”, objasnili su u CBCG.

Platiće konsultanta za MSFI 9

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da su prošle godine preduzeli aktivnosti koje se odnose na primjenu standarda (MSFI 9) i da je tada zaključeno da na nivou institucije ne postoji dovoljno kapaciteta da samostalno realizuju taj projekat.

"Sa tim problemom se suočavaju i zemlje regiona i članice EU. Sa tom činjenicom smo upoznali međunarodne finansijske institucije koje su ocijenile da je potrebna pomoć sa strane”, navodi CBCG.

Dodaju da su krajem prošle godine tražili pomoć Svjetske banke (SB), ali da do danas od te međunardne institucije nije stigao potvrdan odgovor.

"Pošto je pomoć SB u ovoj godini upitna onda je odlučeno da se raspiše javni tender za stručno-konsultantsku podršku”, kazali su u CBCG.

Objasnili su i da su od MMF-a imali mogućnost da u tom dijelu dobiju samo ograničenu podršku koja nije dovoljna za punu primjenu MSFI 9.

Bonus video: