CGES izabrao Simens, a kineska firma bila jeftinija

Iz CGES-a su negirali da su na tenderu favorizovali bilo kojeg ponuđača
83 pregleda 9 komentar(a)
CGES, Foto: Zoran Đurić
CGES, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2017. 17:58h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbe slovenačke firme Kolektor Extra, kao i kineske kompanije Chint Electric Co i poništila odluku Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) da za nabavku autotransformatora izabere ponudu Simensa iz Beograda.

CGES je tu odluku donio 3. marta.

Naručilac sporne nabavke, u roku od 15 dana, moraće da otkloni nepravilnosti i donese zakonitu odluku na tenderu čija je procijenjena vrijednost 2,32 miliona eura.

Po pravosnažnosti ove odluke Državne komisije, CGES će morati da za oba žalioca nadoknadi troškove vođenja postupka od po 11.332 eura, ili ukupno 22,6 hiljada eura.

Kako saznaju “Vijesti” nezvanično, CGES je na ovom tenderu favorizovao neispravnu ponudu beogradskog Simensa u odnosu na nekoliko desetina hiljada eura jeftiniju ponudu kineske kompanije koja je u postupku ocjenjivanja pristiglih ponuda nezakonito proglašena neispravnom.

U odgovoru na žalbe iz CGES-a su negirali da su favorizovali bilo kojeg ponuđača i tražili od Komisije da žalbe odbije kao neosnovane.

Državna komisija, međutim, u rješenju koji je potpisao njen predsjednik Zoran Živković utvrdila je da su bili osnovan žalbeni navodi slovenačke firme Kolektor Extra i kineskog Chint Electrica “da je ponuda Simensa neispravna, jer ovaj ponuđač za uređaj Calisto 9, koji je tražen tenderskom dokumentacijom i ponuđeni uređaj Kelman Transfix nije dostavio dokaze o ekvivalentnosti istih”.

Komisija je utvrdila da je osnovan i žalbeni navod kineske kompanije da je naručilac prilikom ocjene ispravnosti njegove ponude pogrešno utvrdio činjenično stanje u pogledu karakteristika ponuđenog autotransformatora.

Bonus video: