KASNI PROGRAM EKONOMSKOG DRŽAVLJANSTVA

Ponuđače još nijesu rangirali

Prvi konzorcijum čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services
1 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.04.2017. 19:05h

Komsija koja je  trebalo da utvrdi  rang-listu ponuđača koji su  dostavili ponudu za izradu  posebnog programa ulaganja, na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo (ekonomsko državljanstvo) nije završila  posao  u roku koju je definisan javnim pozivom.

Rok za dostavljanje ponuda je istekao 27. februara, a ponude su otvorene dan kasnije. Javnim pozivom je precizirano   da Komisija  za izbor ponuđača u roku od 15 dana od otvaranja ponuda   utvrdi rang-listu ponuđača.

Ponude za taj posao su   dostavila dva konzorcijuma.

Prvi konzorcijum čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. 

Drugi prijavljeni je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa. Oba konzorcijuma posjeduju kancelarije širom svijeta, a Arton ima kancelariju i u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima” juče nije precizno odgovoreno zašto se kasni sa utvrđivanjem rang-liste  i kada se može očekivati da se Vladi uputi  izvještaj Komisije  o sprovedenom postupku  izbora ponuđača kako bi Vlada donijela konačnu odluku.

“Nažalost,  u ovom trenutku, s obzirom na to da je tenderska procedura i dalje zvanično u toku, ne možemo  dati tražene informacije. Svakako, napominjemo da će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena,” kazali su iz resora kojim rukovodi ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Ministarstvo je međunarodni javni poziv raspisalo 28. novembra prošle godine. Rok za otkup tenderske dokumentacije istekao je 16. februara.

 Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

U javnom pozivu je objašnjeno da program podrazumijeva ulaganja u privrednu djelatnost kojim će se doprinijeti ekonomskom razvoju države, ulaganje u nekretnine ili uplatu novca na posebni račun državnog budžeta.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši čak i kontroverznim ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fodova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen zbog korupcije...

Henley and partners sponzor samita EU-JIE  u Podgorici

Kompanija Henley and partners, koja se prijavila za izradu programa ekonomskog državljanstva,   sponzor je  samita  koju londonski Ekonomist organizuje u Podgorici 28. aprila. Kako se navodi na sajtu Ekonomista  6.  samit EU-jugoistočna  Evropa biće održan  pod nazivom “Evropa razmatra može li Crna Gora postići stabilnost i rast”.

Na samitu će, između ostalih govoriti aktuelni premijer Duško Marković, bivši premijer Igor Lukšić koji je sada direktor konsultanske kuće PwC za JIE, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Privredne komore  Velimir Mijušković i ambasador CG u Grčkoj Petar Popović za koga je navedeno i da je bivši direktor operacija Svjetske banke u Crnoj Gori.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li učestvuju o organizaciji samita i kako su birani govornici iz Crne Gore.

Preporučujemo za Vas