SO Bar: Da se zaustavi prodaja državnog paketa akcija Luke Bar

Oman Subašić (SDP) je kazao da je ova tema od izuzetnog interesa za građane Bara, iako formalno pravno nije u ingerenciji SO
9 komentar(a)
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.03.2017. 17:43h

Skupština Opštine (SO) Bar je danas popodne jednoglasno usvojila zaključak da „smatra da je cjelishodno“ da se zaustavi postupak prodaje 30 posto akcija AD Luka Bar iz državnog paketa, dok se ne završe infrastrukturni projekti u funkciji poslovanja luke-rekonstrukcija željeznice i izgradnja auto-puta, te do donošenja Plana razvoja Crne Gore, Prostornog plana posebne namjene, Strateškog plana razvoja Bara i PUPS Bara.

U usvojenom zaključku, čiji su tekst usaglasili predstavnci svih partija na kolegijumu predsjednika SO Radomira Novakovića, navodi se i da SO Bar Vladi i Savjetu za privatizaciju ukazuje na neophodnost izrade analize do sada ostvarenih ciljeva privatizacije AD KTGT, sadašnjeg Port of Adria.

Time je zaključena XVI sjednica SO, prekinuta krajem 2016, posvećena privatizaciji AD Luka Ba. I pored zvaničnog poziva predsjednika SO Novakovića, predstavnik Savjeta za privatizaciju nije bio na ovoj sjednici, a odbornicima je o privatizaciji dostavljena informacija Savjeta na dvije strane .

Usvajanju zaključaka prethodila je trosatna rasprava odbornika o privatizaciji Luke. Ocijenivši da je „sramno“ što se predstavnici Savjeta za privatizaciju za četiri i po mjeseca ne pojavljuju u SO Bar ovim povodom , Dejan Đurović (DF) je iznio stav DF da je na osnovu svih iskustava „iz privatizacije prve polovine Luke“ protiv nove privatizacije „druge polovine Luke“, pošto prvom nije zadovoljna „ni jedna zainteresovana strana, posebno ne radnici“.

-Siguran sam da ni država ne može biti zadovoljna, kakvu god oni uljepšanu ocjenu dali. Nismo dobili nikakav materijal za ovu temu, ali ne vidimo nijedan valjan razlog da ova aktuelna privatizacija bude bolja, obzirom da se radi o istim subjektima koji će voditi ovaj proces, istoj logici pristupa, čak i pretežno personalno istim akterima-naglasio je Đurović koji je predstavio detaljnu hronologiju restrukturiranja luke i prodaje državnog paketa akcija KTGT „za cijenu 220 metara auto-puta“.

Oman Subašić (SDP) je kazao da je ova tema od izuzetnog interesa za građane Bara, iako formalno pravno nije u ingerenciji SO. Podsjećajući na katastrofalne posljedice privatizcija barskih preduzeća, s akcentom na ADKTGT gdje su smanjeni pretovar i broj radnika, poslovni rezultat negativan, „a omogućen monopol u pretovaru i poklonjena operativna obala“, on je rekao da u dostavljenoj informaciji Savjeta nema ni riječi o tome koji će biti benefiti ove prodaje.

"Indikativno je da je tender objavljen dva dana nakon izbora. Daje se 30 posto akcija i upravljanje na godinu dana, kupac se privileguje za moguću novu kupovinu akcija. Da je uz tender dat i oglas za koncesiju, bilo bi sigurno više ponuđača. Kontaktiralo se sa ponuđačem mnogo prije tendera, dakle, pretpostavka je da je bio mnogo više informisan od ostalih. Bilo je bitnih povreda postupka objave tendera, posebno kod rokova, i posljedica svega toga je jedan ponuđač i cijena tri puta manja od nominale", kazao je Subašić.

On je dodao da je samo to bilo dovoljno da se obustavi prodaja Luke, napominjući da se Crna Gora ne može odreći luke i prepustiti da neko drugi brine o njenom razvoju. Ističući da je luka mnogo više od pukog pretovara tereta, jer ona daje vrijednost robama i uslugama, Subašić je rekao da to „nažalost, neće biti slučaj sa kupcima“ i zatražio ispred SDP zaustavljanje prodaje akcija dok se ne donesu prostorni i plan razvoja, te da u luci bude sjedište lučke uprave.

"Država ovako neće da proda, već da preda Luku Bar za iznos jedne godišnje zarade od taksi. Ključna stvar je da nakon ovoga država više neće biti većinski vlasnik luke", rekla je Snežana Jonica (SNP).

Odbornik DSP i izvršni direktor AD Luka Bar Slobo Pajović (DPS) ukazao je da se mijenja struktura tereta sa gravitacionog prostora Luke Bar od 2010. kad je radila samo 20 posto za robu iz Crne Gore, „dok je danas taj procenat 80 posto“. Pajović je rekao da za luku u ovoj godini pretovar „ide izvanredno“-juče je rađen brod od 80.000 tona boksita, a godišnji plan za 2017. od 1,7 miliona tona do sada se ostvaruje po dinamičkom planu.

"Kod rasutih tereta, iskorišćenost naših kapaciteta je i do 90 posto. Na ro-ro terminalu gdje pretovaramo automobile FIAT-a iskorišćenost je 70 posto, što je u skladu sa proizvodnim mogućnostima fabrike u Kragujevcu, odnosno 65-70.000 automobila godišnje. Ne možemo uticati na pretovar tečnih tereta, jer nemamo svoje skladišne kapacitete, a postojeći su u vlasništvu „Jugopetrola“. Bitno je reći da luka ne može da utiče ni na pretovar žitarica, jer imamo silos od 30.000 tona i možemo primati brodove sa žitom samo tolike tonaže", naveo je Pajović.

On je akcentovao i da većem pretovaru žitarica preko Bara problem predstavlja i „duplo veća“ cijena prevoza vozom od Novog Sada do Bara, nego baržom niz Dunav od Novog Sada do Konstance. Zato, dodao je, pretovar žitarica sada ne rade ni luke Rijeka i Kopar, jer se baržama !po toj cijeni ne može konkurisati“ i svih 2,5 miliona tona žitarica koje godišnje izveze Srbija sada idu na Konstancu.

"Na sastanku u Tenderskoj komisji, na kojem su bili i sindikalci, predstavnici poljske kompanije su iskazali stav da će napraviti milion tona žitarica preko Bara. Tada sam im rekao- ako to urade, pored svih ovih ograničenja, ja im skidam kapu. Cijena luke i Montekarga je duplo manja od cijene prevoza od Novog Sada do Bijelog Polja, nije u nama problem, već u cijeni željezničkog prevoza u Srbiji", naveo je Pajović.

Predsjednik Sindikalne organizacije AD Luka Bar Savo Nikotić zahvalio je odbornicima na razumijevanju, ističući da je sindikalcima nedavno u tenderskoj komisiji rečeno da je „otprilike izdogovarano mnogo toga i da se sad sklapa ugovor“, sa malim šansama za prigovore ili pitanja sindikalaca.

"Nama je cilj da se sačuaju svi zaposleni, jer ne trebaju radnici da su na ulici, već na radnim mjestima i da solidno žive od svog rada, a sada se u luci radi zaista dobro-prosječne plate (660 eura) su poslije dužeg vremena iznad državnog prosjeka, isplaćeni su doprinosi, godišnja zarada je 1,2 miliona, pomaže luka i zajednicu, i sada kad smo na zelenoj grani, neko se igra jer je osjetio da će moći godišnje da uzme moguće i 1,5 do dva miliona eura i tako da ono što uloži vrati za tri do četiri godine. To nije interes radnika", rekao je Nikotić odbornicima.

Nema odgovora na pitanja sindikalaca da li če rast posla uticati na rast standarda radnika, dodao je, „tu ostaju kao zaliveni“. Nikotić je naglasio da sindikat neće dozvoliti nasjedanja na obećanja bez reakcije.

"Nije luka što je nekad bila sa 2.000 radnika, ali, i sa ovim brojem ima uticaj na ovu sredinu koja i pored onoga što mi prihodujemo, takođe o dluke ima i druge značajne benefite. O luci se poodavno barata neistinama i poluistinama, ispada da više o njoj znaju neki analitičari bez radnog staža , nego svi oni koji u njoj muku muče da je održe i unaprijede. Ponuda na tenderu je nerealna i neprikladna. Niko od državnih organa nije uočio da je u tenderskom postupku skraćena mogućnost da se pojavi više zainteresovanih, da ponude bolju cijenu. Podnijećemo tužbe u saradnji sa advokatima, da pokušamo i tako da skrenemo pažnju i zaštitimo luku i državu. Ako smo složni, može bit ipomaka. Izdržaćemo, opstala je luka i kada se radilo za plate od par maraka. Kad već ulažemo u autoput i željeznicu, sačekajmo da dobijemo veću cijenu za luku", istakao je pored ostalog Nikotić.

Branka Nikezić,predsjednica odborničkog kluba DPS, ocijenila je da je u svim diskusijama izražena nostalgičnost prema onome što luka znači Baru i Baranima, i prozvala opoziciju da koristi ovu priliku za politički marketing. Milenko Cebalović (SNP) je kazao da opozicija sumnja da ovo nije privatizacija poljske firme,već osobe iz Crne Gore „za koju vi iz vlasti znate ko je“.

"Ovo je nepotrebna privatizacija jer je u stvari nova pljačka resursa Bara i Crne Gore. Ko je, i kako, određivao da opština Bar ne dobije niti jednu akciju Luke Bar? Opština ima pravo da zahtijeva vlasničko učešće u AD Luka Bar i tražim da se utvrdi visina kapitala opštine uloženog u gradnju luke", rekao je Savo Vujošević (DEMOS) .

Bonus video: