Za industrijsku politiku opredijeljeno 290 miliona eura

Akcioni plan za ovu godinu, koji je pripremljen u saradnji resornih ministarstava i ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora, podijeljen je na četiri strateška cilja
1 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock.com
euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.03.2017. 09:24h

Akcionim planom za implementaciju Industrijske politike, koji je Vlada nedavno usvojila, ove godine je planirano sprovođenje 66 aktivnosti, za čiju realizaciju će biti izdvojeno skoro 290 miliona eura, saopšteno je iz Ministarsva ekonomije.

"Posmatrano po izvorima finansiranja, u strukturi dominiraju sredstva javnog sektora od ukupno 170,3 miliona eura, od čega je najveći dio usmjeren na finansijsku podršku industrijskom sektoru od Investiciono-razvojnog fonda (IRF)“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je iz sredstava privatnog sektora opredijeljeno 97 miliona eura, iz budžeta 17,4 miliona, IPA fondova 4,6 miliona i donatorskih programa 236 hiljada eura.

Akcioni plan za ovu godinu, koji je pripremljen u saradnji resornih ministarstava i ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora, podijeljen je na četiri strateška cilja.

"Za realizaciju aktivnosti definisanih prvim strateškim ciljem, koji se odnosi na konkurentnost industrije, u dijelu unaprijeđenja fizičkog kapitala opredijeljeno je 162,8 miliona EUR. Za realizaciju drugog strateškog cilja - investicije i finansije za modernizaciju industrije, opredijeljeno je oko 114 miliona eura", objasnili su iz Ministarstva.

Za realizaciju aktivnosti u okviru trećeg strateškog cilja, koji se odnosi na inovacije i preduzetništvo, obezbijeđeno je 12,03 miliona eura, a četvrtog, pristup tržištu, 732 hiljada.

Ministarstvo ekonomije je, kako su kazali njegovi predstavnici, u saradnji sa resornim institucijama izradilo Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, za prošlu godinu, prema kojem je realizovano 79,5 odsto planiranog.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da su za prošlu godinu bila predviđena sredstva od oko 270 miliona eura, od čega je realizovano 214 miliona.

"Najviše sredstava u prošloj godini uloženo je u realizaciju aktivnosti u okviru prvog i drugog strateškog cilja, koji se odnose na konkurentnost industrije i investicije i finansije za njenu modernizaciju“, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Oni su dodali da je, imajući u vidu kompleksnost implementacije Industrijske politike, efikasna koordinacija obezbijeđena kroz strukturu Koordinacionog tijela za njenu implementaciju, kojeg čine predstavnici Kabineta predsjednika i potpredsjednika Vlade, relevantnih ministarstava i udruženja privatnog sektora.

Bonus video: