Od 193 eura živi 12.000 radnika u Crnoj Gori

Povećanjem minimalca na 250 eura država bi dobila šest miliona, a zaposleni bi imali veća primanja kada odu u penziju
0 komentar(a)
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2017. 17:19h

Na minimalnu zaradu od 193 eura osigurano je 12 hiljada zaposlenih, odgovoreno je Socijaldemokratskoj partiji (SDP) iz Ministarstva finansija koja je ove podatke tražila kako bi ozvaničila svoju inicijativu da se minimalna zarada odredi na 50 odsto prosječne plate što bi sada iznosilo 250 eura.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da će inicijativa za povećanje minimalca sa 193 eura na polovinu prosječne biti upućena narednih dana.

“Ministarstvo nas je obavijestilo da je tokom 2016. godine na minimalni iznos zarade od 193 eura bilo u prosjeku osigurano oko 12.000 zaposlenih. SDP će predložiti Socijalnim savjetu da minimalna zarada bude 50 odsto prosječne zarade, što bi značilo, ukoliko Vlada prihvati prijedlog, da bi se za 12.000 zaposlenih u Crnoj Gori zarada uvećala za preko 20 odsto. Naša inicijativa je dobila podršku sindikalnih predstavnika”, kazao je Konjević.

On smatra da bi ovo uvećanje barem u jednoj mjeri popravilo socioekonomski položaj najugroženijem dijelu stanovništva.

“Ne zaboravimo da je veliki broj ljudi među ovih 12.000 jedini zaposleni u njihovim porodicama što će značiti da će se ova mjera reflektovati na značajno veći broj ljudi. Ova mjera će barem djelimično popraviti rigidne mjere Vlade sa početka godine koje su najviše pogodile upravo najsiromašniji i srednji sloj stanovnista koji živi od svoga rada”, kazao je Konjević.

Prema dobijenim podacima za povećanje minimalne zarade za 57 eura, a iznos poreza i doprinosa, koje bi plaćali poslodavci, bio bi veći za 38 eura po zaposlenom. Država bi na osnovu toga povećala svoj prihod za oko šest miliona eura.

“To ne bi bio veliki izdatak za poslodavca a za državu bi bio značajan prihod. Nažalost, rad inspekcijskih službi nije efikasan i toleriše veliki broj zaposlenih koji su osigurani na minimalac a prima zaradu na ruke u dijelu većem od mininmalne zarade od 193 eura. Time su radnici ostećeni u budućnosti jer će njihove penzije biti vrlo male zbog toga što su godinama bili osigurani na najmanji dozvoljeni iznos a država godinam nije ubirala pripadajuće prihode”, kazao je Konjević.

Predložiće i više stope poreza za one koji imaju veću dobit

Konjević je kazao da će SDP narednih dana predstaviti predlog utvrđivanja stopa za progresivno oporezivanje dobiti pravnih lica po ugledu na veliki broj zemalja koje na taj način - više oporezujući one koji imaju više, stvaraju bolje uslove za vođenje pravednije socijalne politike.

On je podsjetio da je poreski dug za samo nekoliko mjeseci od formiranja nove Vlade porastao za više desetina miliona i da sada iznosi preko 800 miliona, što, kako je kazao, više nego jasno pokazuje koliko država nije efikasna u naplati poreza.

“Mora se prestati sa praksom da vlada samo donosi mjere koje pogađaju stanovništvo i to ono u najtežem položaju nego se mora razmišljati o većem oporezivanju kapitala i ravnomjernijoj raspodjeli kroz uvođenje progresivnog oporezivanja dohotka i dobiti.

Bonus video: