Heta postupila u skladu sa zakonom

“Pogrešno su interpretirana dva segmenta Izvještaja o nadzoru nad primjenom Zakona o dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure, dostavljnog od strane Centralne banke Skupštini Crne Gore 16. 3. 2017 godine, a koji se tiču privrednog društva Heta Asset Resolution
0 komentar(a)
Švajcarski franci, Foto: Wikimedia
Švajcarski franci, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 19.03.2017. 19:13h

Faktoring kompanija Heta Asset Resolution u cjelosti je postupila u skladu sa dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, saopštili su iz kompanije. Heta je reagovala na tekst objavljen 17. marta u “Vijestima”, pod naslovom ,,Banka da vrati skoro milion eura”.

“Pogrešno su interpretirana dva segmenta Izvještaja o nadzoru nad primjenom Zakona o dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure, dostavljnog od strane Centralne banke Skupštini Crne Gore 16. 3. 2017 godine, a koji se tiču privrednog društva Heta Asset Resolution.

U tekstu je apostrofirano da je “Sporno šest kredita kod Hete” navodeći da Heta za ove kredite nije postupila po Zakonu”, kazali su iz kompanije.

Dodaju da su postupili po Zakonu, što se može zaključiti i iz izvještaja Centralne banke u kome se navodi da za šest potraživanja Heta nije mogla da dostavi ponude i predlog ugovora o regulisanju duga. “U pitanju su tri potraživanja prema privrednim društvima koja su likvidirana i brisana iz Centralnog registra Privrednog suda i tri potraživanja prema klijentima koja su preminula.

Heta se u cilju identifikovanja nasljednika i pribavljanja informacije o eventualno pokrentim ostavinskim postupcima, dopisom obratila nadležnim sudovima. Kako i pored preduzetih aktivnosti, nije uspjela da dođe do podataka o nasljednicima, u cilju ispunjenja svoje zakonske obaveze, Heta je putem sredstava javnog informisanja obavijestila nasljednike korisnika kredita indeksiranih u valuti CHF da mogu u prostorijama Hete preuzeti ugovore o regulisanju duga”, navodi se u izvještaju.

Iz Hete su kazali da se iz toga nedvosmisleno zaključuje da su u cjelosti postupili u skladu sa Zakonom i preduzeli dodatne aktivnosti u cilju ispunjavanja zakonske obaveze. Dodaju i da je u izvještaju CBCG navedeno da su po podacima pribavljenim od Hete potraživanja ovog privrednog društva prema dužnicima obuhvaćenim konverzijom po stanju na dan 30. 9. 2016 godine iznosila 61.827.486,19 eura, a iznos duga nakon konverzije koji je predmet ugovora o regulisanju duga je 35.683.481,76 eura, a ne kako je navedeno u tekstu 61,8 hiljada i 35,6 hiljada eura.

“Kako su tokom postupka primjene Zakona o dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure više puta iznošene konstatacije da je Heta na pogrešan način vršila obračun duga, zainteresovanu javnost upučujemo na Izvještaj CBCG o nadzoru nad primjenom Zakona o dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure u kome je jasno istaknuto da kontrolom nijesu utvrđene nepravilnosti u metodološkom pristupu Hete prilikom utvrđivanja iznosa duga koji je predmet regulisanja duga, u smislu člana 3b stav 2 Zakona o konverziji”.

Bonus video: