Zbog nelegalne dogradnje hotela Sato: Inspekcija ponovo naložila rušenje

Prošlogodišnje rješenje o rušenju dograđenog dijela hotela u Sutomoru nije sprovedeno jer je preduzeće Sato uložilo žalbu
510 pregleda 2 komentar(a)
Hotel Sato, Foto: Privatna arhiva
Hotel Sato, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.03.2017. 20:14h

Uprava za inspekcijske poslove potvrdila je da je inspektor zaštite prostora Slavko Pejović 8. marta ove godine donio novo rješenje kojim je naloženo rušenje dograđenog dijela hotela Sato u Sutomoru.

Iz Uprave su “Vijestima” rekli da firma Sato Podgorica do danas nije dobila potrebnu građevinsku dozvolu za dogradnju hotela.

“Inspektor zaštite prostora nakon preduzimanja spisa predmeta, postupajući po primjedbama sadržanim u rješenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, te na osnovu nove inicijative, izvršio je inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji 22.02.2017. godine i 26.02.2017. Shodno utvrđenom činjeničnom stanju dana 08.03.2017. inspektor je donio novo rješenje broj 0401/2015-1800-3 kojim je subjektu nadzora naloženo da poruši izvedene radove na bespravnoj dogradnji hotela Sato Sutomore“, saopštili su iz Uprave.

Na pitanje „Vijesti“ da li je prošlogodišnje rješenje o rušenje izvršeno, da li je tačno da su pečati inspekcije dva puta nasilno skidani, a da je u međuvremenu na istoj lokaciji dograđen još jedan sprat, iz Uprave za inspekcijske poslove su odgovorili da rješenje nije sprovedeno jer je subjekt nadzora podnio žalbu.

“Rješenjem broj 0401/2015 - 1800 - 2 od 15.04.2016. godine naređeno je subjektu nadzora Sato Podgorica da poruši izvedene radove na dogradnji hotela. Administrativno izvršenje rješenja nije sprovedeno jer je subjekt nadzora izjavio žalbu. Drugostepeni organ Ministarstva održivoga razvoja i turizma postupajući po podnijetoj žalbi poništio je rješenje inspektora zaštite prostora i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje. Na istoj lokaciji tokom 2017. godine izvršen je nastavak gradnje na dogradnji hotela“, rekli su iz Uprave.

Rješenje, odnosno, naredbu o rušenju je polovinom aprila prošle godine donijela inspektorka zaštite prostora Slavica Stankov, koju je u međuvremenu na ovom predmetu zamijenio inspektor Pejović.

Zanković: Hotel je pod sudskim sporom i u procesu restitucije

Nelegalnu gradnju u okviru hotela Sato u ime sutomorske porodice Zanković polovinom februara ove godine prijavio je Ivan Zanković. On je u prijavi naveo da je hotel pod sudskim sporom i pod procesom restitucije jer još nije sprovedena identifikacija kapitala Opštine Bar po osnovu komunalija koje vlasnici hotela Sato (bivši hotel Nikšić) nikada nijesu platili Opštini. Tvrdi da firma Sato izvodi radove na površini od oko 400 kvadrata, sa tendencijom proširenja. Zanković je u prijavi optužio pravnicu Uprave za inspekcijske poslove koja je prošle godine poništila rješenje „da otvoreno i javno podržava i ohrabruje tajkune i kriminalce na primorju da mogu nesmetano i nelegalno da grade, da skidaju službene pečate sa zapečaćenih gradilišta i da ugrožavaju prostor, životnu sredinu i egzistencijalne i imovinsko-pravne interese građana“.​

Bonus video: