PKCG će organizovati sastanak sa akademskom zajednicom

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, kazao je na sjednici Upravnog odbora te asocijacije da bi sastanak trebalo da bude organizovan krajem avgsuta
163 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privredna komora Crne Gore
Privredna komora, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 27.07.2018. 11:30h

Privredna komora (PKCG) trebalo bi da u avgustu organizuje sastanak sa akademskom zajednicom kako bi se napravila analiza koja će doprinijeti pronalaženju mogućnosti za proširenje poreske osnovice i smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, kazao je na sjednici Upravnog odbora te asocijacije da bi sastanak trebalo da bude organizovan krajem avgsuta.

Iz PKCG je saopšteno da je član Upravnog odbora i vlasnik kompanije “Čelebić”, Tomislav Čelebić, na sjednici kazao da u Crnoj Gori postoji veliki nedostatak kvalifikovane radne snage, posebno u građevinarstvu, turizmu i poljoprivredi, zbog čega se sve više angažuje strani kadar.

On smatra da je za prevazilaženje tog problema neophodna bolja saradnja PKCG i kompanija sa Zavodom za zapošljavanje (ZZZ).

Kompanije su, prema riječima Čelebića, spremne da pruže doprinos u edukaciji i prekvalifikaciji kadra.

Predsjednik Skupštine PKCG, Vojo Banović, poručio je da privreda treba da se pripremi za najavljeno povećanje cijene rada od naredne godine.

On smatra da to treba da prati smanjenje poreza i doprinosa na lična primanja, u čemu PKCG treba da pruži značajan doprinos.

Golubović je naveo da je za dualno obrazovanje tokom školske 2018/2019 zainteresovano 110 novih poslodavaca i 300 učenika, što znači da će se u narednom periodu tim vidom školovanja obuhvatiti ukupno 600 đaka.

“Ministarstvo prosvjete će stipendirati novu generaciju učenika, a PKCG će obezbijediti sredstava za njih 30”, precizirao je Golubović.

Upravni odbor je na sjednici usvojio izvještaj o radu PKCG za prvu polovinu godine i donio odluke o obrazovanju koordinacionih odbora farmaceutske i medicinske privrede i za žensko preduzetništvo.

“Razmotrena je realizacija zaključaka i preporuka sa prethodne sjednice, koji se odnose na podršku kompaniji Mesopromet, nakon što su njeni pogoni stradali u požaru”, dodaje se u saopštenju.

U polugodišnjem izvještaju o radu se navodi da je PKCG, u godini kada obilježava devet decenija uspješnog rada, brojnim aktivnostima djelovala u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta i doprinosila regulatornoj reformi, utičući na unaprijeđenje konkurentnosti ekonomije i dinamičan privredni razvoj.

“U cilju neposrednih kontakata i širenja baze kompanija kojima će pružati usluge, Stručna služba Komore obilazi preduzeća u svim opštinama što će poslužiti kao osnova za sveobuhvatnu analizu ambijenta u kojem posluju i izazova sa kojima se srijeću”, naveli su iz PKCG.

Do kraja godine biće prikupljeni podaci o kompanijama iz svih crnogorskih opština.

Direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić, je posebno naveo značaj afirmacije vansudskog rješavanja privrednih sporova pri Arbitražnom sudu u PKCG.

On je saopštio da je Crna Gora pred velikim investicijama u komunalnom sektoru koje vrijede 1,4 milijarde eura.

Jevrić smatra da je potrebno da se crnogorska operativa pripremi za te poslove, kako oni ne bi otišli stranim kompanijama.

Bonus video: