Produžen rok i za izlaznu opciju

Akcionarskim ugovorom, koji je usvojen u Skupštini i potpisan u avgustu prošle godine, bilo je predviđeno da put opcija važi do kraja marta ove godine. Prema put opciji Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG za 250 miliona eura u 7 godišnjih rata
61 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Epcg.com
EPCG, Foto: Epcg.com
Ažurirano: 04.03.2017. 18:12h

Vlada je dostavila Skupštini Predlog aneksa Akcionarskog ugovora sa italijanskom kompanijom A2A kojim je predviđeno produženje ugovora o upravljanju Elektroprivredom za šest mjeseci, odnosno do 30. juna.

Predlog aneksa, kojeg je Vlada tajno usvojila 23. februara, predviđa i produženje roka važenja izlazne (put) opcije vrijednosti 250 miliona eura do 15. maja.

U Predlogu aneksa je navedeno da su “strane započele i trenutno imaju namjeru da nastave, nakon izvršenja ovog Amandmana do 15. maja 2017. godine, razgovore u dobroj vjeri u vezi sa mogućnošću dalje dopune odredbi i uslova Akcionarskog ugovora u pogledu utvrđivanja umanjenja cijene u slučaju prijevremene otplate dijela ili cijelog iznosa prodajne opcije od strane države, iako do sada nije postignut nikakav dogovor”.

Akcionarskim ugovorom, koji je usvojen u Skupštini i potpisan u avgustu prošle godine, bilo je predviđeno da put opcija važi do kraja marta ove godine. Prema put opciji Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG za 250 miliona eura u 7 godišnjih rata.

Prema nezvaničnim informacijama, sa Italijanima je postignut dogovor o podjeli dividende iz prethodnih godina. “Vijesti” su nedavno objavile da je dogovor i da Italijani dobiju i garancije da će njihov udio u Rudniku uglja Pljevlja biti otkupljen po cijeni koju su ponudili (6,5 eura po akciji).

Da su ovo uslovi Italijana, potvrdio je nedavno izvršni direktor A2A Valerio Kamerano u intervjuu Rojtersu. On je saopštio da ako sve stavke o kojima su razgovarali sa novom Vladom (problemi sa investicijama, dividendom i upravljanjem EPCG) ne budu u potpunosti riješene moraće preispitati njihovo prisustvo na crnogorskom tržištu.

Akcionarskim ugovorom, koji je potpisan u avgustu, definisano je i pravo preče kupovine koje ostaje na snazi i kad istekne ugovor. Država ima 57 odsto akcija u EPCG, a A2A 41 odsto.

Aneks ugovora u Skupštini će biti razmatran do kraja marta, a skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmatraće ga već u ponedjeljak, uoči prve sjednice proljećnog zasjedanja parlamenta.

Na prvoj sjednici proljećnog zasjedanja trebalo bi da budu izabrani predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) i četvrti član Senata Državne revizorske institucije (DRI). Za prvu poziciju predložen je Branislav Prelević koji je do sada bio član Odbora RAE, a za Senat DRI doskorašnji poslanik DPS-a Zoran Jelić.

Trebalo bi da budu imenovana i dva viceguvernera Centralna banke (CBCG) - Irena Radović i Nikola Fabris koje je predložio guverner CBCG Radoje Žugić. Taj predlog stigao je u Skupštinu još početkom novembra prošle godine.

“Vijesti” saznaju da dijelu vladajućih struktura nije po volji bivša ambasadorka u Monaku koja važi za kadar blizak bivšem ministru vanjskih poslova Milanu Roćenu. Fabris se nedavno našao u centru pažnje javnosti zbog dobijanja materijalne pomoći od 500 eura od Ministarstva prosvjete 2014. On je objasnio da nije riječ o materijalnoj pomoći, već da je Ministarstvo pomoglo izdavanje knjige “Umijeće upravljanja novcem” čiji je autor Fabris i izvršni direktor CBCG Radojica Luburić.

U CBCG u punom mandatu je samo guverner Žugić. On je krajem septembra 2016. drugi put izabran na tu poziciju, bez prisustva opozicije koja je tražila da se glasanje odloži nakon izbora. Guverner je prvi put bio od 14. oktobra 2010. godine do kraja 2012. kada je izabran za ministra finansija. On je na poziciji guvernera CBCG zamijenio Milojicu Dakića, kojem je istekao mandat.

Mandat je 2. novembra prošle godine istekao i ostalim članovima Savjeta CBCG (Srđa Božović, Milivoje Radović, Milorad Jovović i Asim Telaćević).

Bonus video: